Universal gaat stappen nemen tegen gsm-piraterij

Platenmaatschappij Universal overweegt stappen te nemen tegen Teleholding International BV. Dat bedrijf heeft zonder toestemming van Universal op de website www.ringtones.nl voicecards (gezongen boodschappen die over een mobieltje kunnen worden verzonden) aangeboden van Universalartiesten....

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

Andere platenmaatschappijen zullen hoogstwaarschijnlijk het voorbeeld van Universal volgen als blijkt dat ook voicecards van artiesten uit hun stal zonder licentie worden verkocht.

De Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) die in samenwerking met de Opsporingsdienst Buma/Stemra zich bezighoudt met het bestrijden van piraterij, is in gesprek met Universal en de andere grote platenmaatschappijen BMG, Sony, Emi/Virgin en Warner om zich te beraden over te nemen stappen. Brein-directeur T. Kuik kon nog niet zeggen wat voor gevolgen die gesprekken zullen hebben voor Teleholding.

Het is de eerste keer in Nederland dat een platenmaatschappij actie onderneemt tegen piraterij op de jonge mobiele entertainmentmarkt, de industrie die amusement, zoals spelletjes, logo's en ringtones biedt voor gsm's.

Door de groei van die markt is de verwachting dat de gsm-piraterij zal toenemen. Kuik sluit niet uit dat bestrijding daarvan een speerpunt wordt van het beleid van Brein.

Meer over