NieuwsSchoonmaakmiddelen

Unilever gaat 1 miljard investeren in groenere schoonmaakmiddelen

Unilever wil uiterlijk in 2030 af zijn van het gebruik van fossiele stoffen voor de productie van schoonmaak- en wasmiddelen, omdat deze stoffen zorgen voor veel uitstoot van CO2. 

Lever Faberge Nederland, werkmaatschappij van Unilever, is de grootste aanbieder van producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging op de Nederlandse markt.Beeld ANP

De Brits-Nederlandse multinational achter onder meer Cif, Persil, Robijn, Sun, Omo en Glorix steekt 1 miljard euro in het vinden van duurzame alternatieven. Dat moet de uitstoot van broeikasgassen bij de productie verminderen.

Deze vergroening draait om het vervangen van petrochemische stoffen door plantaardige stoffen en door stoffen die gemaakt zijn van algen en gerecycled materiaal, zo maakte Unilever woensdag bekend. Chemische stoffen die worden gebruikt in de schoonmaak- en wasmiddelen zijn goed voor 46 procent van de uitstoot van broeikasgassen van de divisie van huishoudelijke middelen van de multinational. De totale voetafdruk van Unilever bedraagt 100 miljoen ton koolstofdioxide wereldwijd per jaar.

Vanwege de coronacrisis heeft het concern te maken met een ongekende vraag naar schoonmaakproducten. ‘Mensen willen meer betaalbare, duurzame producten die net zo goed zijn als de conventionele’, zegt Peter ter Kulve, het hoofd van Unilevers huishoudelijke divisie. ‘We moeten stoppen met het oppompen van koolstoffen uit de grond als er genoeg boven de grond is en we kunnen leren hoe we dat op grote schaal kunnen benutten.’ Ter Kulve spreekt van ‘ons dieselmoment’, vanwege de overstap naar een duurzaam model, vergelijkbaar met de overstap naar elektrisch rijden. Unilever hoopt dat andere bedrijven meedoen met de ‘circulaire reinigingschemie’ .

Met de 1 miljard euro worden onder meer biologisch afbreekbare producten ontwikkeld, naast formules die weinig water kosten.

Milieuclubs lijken voorzichtig positief over het Unilever-plan, maar waarschuwen wel dat plantaardige stoffen ook milieubelasting met zich mee brengen, via het gebruik van grondwater, landbouwgrond en kunstmest. 

Meer over