Uniformen, rieten rokjes en Sindela's mantel

Een uniform dat Corry Brokken in de jaren zestig droeg in de Corry Brokken Show (maat 36 had ze toen), het paus-gewaad waarin Henk Spaan Popi Jopi uithing in Pisa en de schorten van de verpleegsters uit Medisch Centrum West....

Ze vormen de bonte verzameling van de omroepen die Bert Stomp (60) tien jaar geleden overnam. Zijn business, de verhuur van die kleding, gaat slecht, 'want het mag allemaal niks meer kosten in Hilversum'. Daarom verkoopt hij de hele handel en gaat met vervroegd pensioen.

Aan alle tv-programma's heeft Stomp geleverd, behalve aan het Journaal. De laatste royale afnemers waren Jiskefet, Man Bijt Hond, Klokhuis en Willem Wever. Politie-uniformen, een witte Marilyn Monroe-jurk, klaar-overcapes, NASA-pakken, poncho's, schildersoveralls met en zonder verfvlekken - stylistes grepen niet gauw mis in de rekken van Stomp.

Afghaanse burqa's, japonnen met zwangerschapsbuiken van vier tot negen maanden, glittercolberts, rieten rokjes, confectiekostuums uit zo'n beetje alle tijdsgewrichten van de vorige eeuw, setjes van dezelfde combinaties om een combootje aan te kleden - ze hingen keurig op type, bandbreedte en jaartal, maar sinds het veilinghuis erdoorheen is geraasd, hangt punkkleding tussen sinterklaas en de kerstman. Het veilinghuis heeft de boedel opgedeeld in kavels, twaalfhonderd in totaal.

De mantel van Sindela hangt er, evenals de kleding van de andere personages uit Floris, behalve de ridderuitrusting van de hoofdrolspeler. Waar die is gebleven, Stomp heeft geen idee. Een Sugar Lee Hooper-jurk bolt uit het rek, vitrage in zuurstokkleuren. Daar hoort een kale kop van latex bij. 'Een beetje schminken en het lijkt algauw op Sugar Lee, mits je het postuur hebt.' Stomp verhuurde ook aan particulieren.

Er hangen enkele museumstukken waaronder een antiek stierenvechtersjasje. 'Echt iets voor de verzamelaar, persoonlijk zou ik niet weten wat ik ermee moet doen', zegt Stomp. Ook voor de freak is het ondergoed van de autodynastie Spijker, met gekantkloste zoom en monogram. Stomp heeft geen flauw idee hoe ie eraan komt.

Of hij een grote leegte achterlaat? De omroepen zullen misgrijpen nu hij er niet meer is, verwacht Stomp. Wie hem in ieder geval zal missen, is nieuwslezer Harmen Siezen. Die huurde zijn smoking altijd bij Stomp als hij naar iets officieels moest.

Meer over