Unieke muntschat gevonden in Drenthe

In Drentse bodem zijn 47 gouden munten uit de zesde eeuw gevonden. Het gaat volgens de provincie Drenthe en het Drents Museum om 'een voor Nederland unieke archeologische vondst', maakten zij donderdag bekend.

De munten hebben een beeltenis van een Romeinse keizer en stammen uit de periode van de eerste tot en met de derde eeuw na Christus. Ze zijn begin dit jaar gevonden door een amateurarcheoloog in het noorden van Drenthe. Beeld ANP
De munten hebben een beeltenis van een Romeinse keizer en stammen uit de periode van de eerste tot en met de derde eeuw na Christus. Ze zijn begin dit jaar gevonden door een amateurarcheoloog in het noorden van Drenthe.Beeld ANP

De munten, met een totaal gewicht van 200 gram, zijn geslagen op meerdere plekken in Europa, waaronder Rome, Ravenna en Constantinopel (de stad die nu Istanbul heet). Er is een munt bij die nooit eerder in Nederland werd gevonden, met een afbeelding van de Frankische koning Theodebert (534-548). Ook elders in Europa komen munten met zijn afbeelding maar sporadisch voor.

Het gaat om de grootste 6e-eeuwse muntschat van Nederland, zo blijkt uit onderzoek bij De Nederlandsche Bank. De munten hebben een Romeinse, Byzantijnse, Ostrogotische of Frankische oorsprong. De jongste munt werd geslagen in het jaar 541. De schat werd waarschijnlijk rond 550 na Christus in de Drentse bodem begraven. Over de context is nog weinig bekend. Gezien de grote waarde zijn ze waarschijnlijk in bezit geweest van iemand die tot de regionale elite behoorde, aldus het museum.

De munten werden gevonden in januari van dit jaar door twee amateurarcheologen met metaaldetectoren. 'Voor hen kwam een jongensdroom uit', zei directeur Annabelle Birnie van het Drents Museum. De vindplaats wordt niet bekendgemaakt. De provincie en het museum willen er nog nader onderzoek doen. Ook de waarde van de munten, die vanaf donderdag in een aparte ruimte worden tentoongesteld, houdt het museum geheim.

Ook in 2009 werd een belangrijke muntschat in Drenthe gevonden. Toen kwamen uit de bodem bij het dorp Anloo 115 zilveren munten tevoorschijn. De laatste grote goudschat in Drenthe dook in 1955 op bij Beilen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over