UNHCR: 'IS gebruikt inwoners Falluja als menselijk schild'

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat 3.700 mensen uit de Iraakse stad Falluja zijn gevlucht sinds het leger vorige week een offensief begon tegen terreurgroep IS. Volgens UNHCR zijn er bovendien aanwijzingen dat IS inwoners gebruikt als menselijk schild.

Redactie
Een Iraakse regeringssoldaat maakt het vrijheidsteken in de buurt van Falluja, waar een offensief gaande is tegen IS. Beeld afp
Een Iraakse regeringssoldaat maakt het vrijheidsteken in de buurt van Falluja, waar een offensief gaande is tegen IS.Beeld afp

'We hebben gehoord dat in het centrum van Falluja slachtoffers zijn gevallen door zware beschietingen', aldus William Spindler van UNHCR tijdens een persconferentie vandaag. 'Zeven leden van één familie kwamen op 28 mei om het leven. We hebben ook verschillende berichten ontvangen die erop wijzen dat IS inwoners inzet als menselijk schild.'

Naar schatting verblijven er nog ongeveer 50 duizend mensen in de stad. De meesten kunnen Falluja niet verlaten omdat IS, die het grootste deel van de stad controleert, dat niet toelaat.

Het offensief om Falluja te heroveren ging vorige week officieel van start. Na een tijdelijke gevechtspauze, was er maandag een opleving van geweld. In de zuidelijke wijk Naimiya werd hevig gevochten. Het leger wist ongeveer 85 procent van de wijk te veroveren op IS, maar de terreurgroep sloeg dinsdag terug. In een vier uur durende aanval probeerden IS-strijders het leger in Naimiya te bestoken vanuit tunnels, door inzet van sluipschutters en met behulp van zes met explosieven volgeladen auto's. Het leger wist de auto's onschadelijk te maken voordat ze hun doel bereikten.

Twee legerofficieren zeggen op basis van anonimiteit tegen persbureau AP dat het leger een tegenaanval van IS in Naimiya heeft afgewend, maar de kans is groot dat de jihadisten opnieuw toeslaan.

Iraakse regeringstroepen in het dorp al-Sejar, ten noordoosten van Falluja. Beeld afp
Iraakse regeringstroepen in het dorp al-Sejar, ten noordoosten van Falluja.Beeld afp

Omsingeld

Iraakse troepen hebben Falluja bijna geheel omsingeld en zijn doorgedrongen tot in de buitenwijken van de stad. Het offensief om de stad te heroveren op IS is daarmee in volle gang. De Iraakse regeringstroepen hebben in de stad al twee jezidi-vrouwen bevrijd uit handen van Islamitische Staat. De vrouwen verkeerden waarschijnlijk in gevangenschap van IS sinds de extremistische beweging in de zomer van 2014 Sinjar en omstreken veroverde en duizenden jezidi's wegvoerde.

Met de opmars van zijn troepen hoopt de Iraakse premier Haider al-Abadi de reeks aanslagen te stoppen die de laatste weken tientallen doden eisen in en rond Bagdad. Falluja, een soennitisch bolwerk op nauwelijks een uur rijden van de Iraakse hoofdstad, wordt waarschijnlijk door IS gebruikt als uitvalsbasis voor het plegen van terreuracties.

Falluja was ruim twee jaar geleden de eerste stad in Irak waar IS de macht greep. Als het Iraakse leger erin slaagt om de stad te heroveren, is dat een grote slag voor de terreurorganisatie, die dan alleen nog het meer noordelijk gelegen Mosul in handen heeft. Het afgelopen jaar leed IS in Irak al zwaar terreinverlies door de val van twee andere steden, Tikrit en Ramadi.

Lees ook

Sektarisch geweld is er volop in het Iraakse dorp Asriya, maar het voetbal ging door. Tot die tiener met een rugzak het veld opsprong. Lees hier de reportage van correspondente Ana van Es.

Iraakse families in dorpen rondom Falluja slaan op de vlucht. Beeld afp
Iraakse families in dorpen rondom Falluja slaan op de vlucht.Beeld afp
Meer over