Unbreakable Kimmy Schmidt, Death Comes To Pemberley, Hockney

De 6 interessantste programma's dit weekend, van een nieuwe komedieserie op Netflix tot een documentaire met animatiebeelden op NPO Doc. 

null Beeld Steve Sands / Getty
Beeld Steve Sands / Getty

1. Unbreakable Kimmy Schmidt
Netflix

Na het succes van 30 Rock (7 seizoenen, 6 Golden Globes, 10 Emmy's), kreeg bedenker/schrijfster Tina Fey van tv-zender NBC de vraag of ze iets wilde bedenken/schrijven voor actrice Ellie Kemper, ook wel bekend als de onvermoeibaar positieve receptioniste Erin uit NBC's andere hitserie: The Office.

Het werd de komedie Unbreakable Kimmy Schmidt, waarin uilskuiken Kimmy na vijftien jaar uit een sekte en bijbehorende bunker wordt bevrijd en vol goede moed een tweede leven begint in New York. Als een groot klein kind dat net uit een tijdmachine is gestruikeld ('Ik neem snoep als avondeten! In deze telefoon staat een stratenkaart!'), gaat Kimmy op zoek naar onderdak en een baan. Die vindt ze bij respectievelijk een showbizzwannabe en een wereldvreemde rijkeluisvrouw, twee New Yorkse subgroepen waarmee satiricus Fey wel raad weet.

NBC was fan van Unbreakable Kimmy Schmidt, maar vond geen geschikt plekje in het inmiddels door dramaseries gedragen uitzendschema. Gelukkig was Netflix zo lief de serie over te nemen en direct een tweede seizoen te bestellen.

2. Death Comes to Pemberley
Zaterdag, NPO 2, 20.15 uur

Death Comes to Pemberley, gebaseerd op het boek van PD James uit 2011, borduurt voort op Jane Austens Pride and Prejudice: Elizabeth Bennet en Mr. Darcy zijn zes jaar getrouwd, hebben een zoontje (Fitzwilliam jr.) en bereiden zich op landgoed Pemberley voor op het jaarlijkse herfstbal. Losbol George Wickham is onderweg, samen met zijn echtgenote, Elizabeths zusje Lydia, terwijl op Pemberley twee mannen alvast strijden om de hand van Georgiana Darcy. Laat de Austen-achtige relatieperikelen maar beginnen, denk je dan, maar nee, er rolt een lijk uit het bos.

Dat is waar ook: PD James was een thrillerauteur, geen romancier. Met Death Comes to Pemberley combineerde ze het beste van zichzelf en Austen en ook deze BBC-serie brengt precies de juiste mix.

3. Hockney
Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Zeker niet de eerste documentaire over David Hockney, maar met dank aan de toegang die regisseur Randall Wright kreeg tot het foto- en filmarchief van de Britse kunstenaar toch zeker wel een van de betere. Chronologisch, maar verder niet gehinderd door de drang om alle elementen uit Hockney's carrière een naam, een kop en een staart te geven, komen hoogte- en dieptepunten uit Hockney's leven voorbij: van zijn jeugd in het arbeidersmilieu van Bradford tot zijn jaren als Grote Naam in zonnig Los Angeles en West Hollywood.

4. 3Doc: Racoon - Blue days, song days
Zaterdag, NPO3, 21.35 uur

Aan het begin van deze eeuw raakte Racoon zijn platencontract bij Sony kwijt - er was al te lang geen hit meer gemaakt. Vervolgens scoorde de Nederlandse popband de grootste hit in hun inmiddels achttien jaar durende carrière: Love You More. Het nummer dat in 2005 de meest gedraaide single op 3FM was. Sindsdien zijn de Zeeuwen populairder dan ooit. Al vier keer stonden ze op Pinkpop, de plaat Liverpool Rain (2011) stond 108 weken in de Album Top 100, 3voor12 noemde het kwartet 'de grootste indieband van Nederland' en vorig jaar won de band twee 3FM Awards.

In de documentaire Blue Days, Song Days gaat documentairemaker en provinciegenoot Erik de Bruyn (Wilde Mossels) op zoek naar het geheim en de magie van het ideale liedje van 3 minuten, samen met Racoon dus. Een band die altijd op zoek is naar de 'volmaakte popsong'. Op poëtische wijze wordt de geboorte van de nummers van het nieuwe album All in Good Time (2015) vastgelegd en en passant registreert De Bruyn de dynamiek van de succesvolle Nederlandse muzikanten.

5. VPRO Tegenlicht
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Het eten van morgen moet niet alleen duurzaam, biologisch en lekker zijn, maar ook voedzaam en ruim verkrijgbaar, zodat er genoeg is voor alle aardbewoners. Tegenlicht verkent een nieuwe generatie voedselstart-ups. Kunnen zij ons in de toekomst voldoende en goed eten garanderen?

Gesproken wordt er met voedselgoeroe Michael Pollan, topkok Dan Barber en filosoof Julian Baggini. Met digitale technologie worden al de eerste successen geboekt in de voedselindustrie. Zo zijn ze er in België in geslaagd van het nietszeggende visje steenbolk een culinaire delicatesse te maken.

6. 30 Years of Darkness
Zondag, NPO Doc, 22 uur

Steeds vaker gebruiken documentairemakers animaties om te verbeelden wat niet te filmen is. In het kader van het Holland Animation Film Festival (18 t/m 22 maart, Utrecht) programmeert NPO Doc deze week documentaires waarin een hoofdrol is weggelegd voor animatie. Vanavond wordt 30 Years of Darkness (Manuel H. Martín, 2011) uitgezonden, waarin animatie wordt ingezet om het gebrek aan archiefbeelden op te vangen.

Na de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) was onderduiken voor de socialistische burgemeester Manuel Cortés de enige optie om te ontsnappen aan Franco's repressie. Hij verschool zich in een krappe ruimte in het huis van zijn vader. Een tijdelijke oplossing, dacht Cortés, maar het werd zijn gevangenis voor dertig jaar. Door middel van animaties is zijn verhaal opgetekend en wordt het isolement voelbaar.

Meer over