UMC Utrecht sluit twee operatiekamers wegens infectiegevaar

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft tijdelijk twee operatiekamers gesloten wegens infectiegevaar. De maatregel volgt nadat het ziekenhuis een 'verhoogd aantal infecties' had geconstateerd bij oogoperaties.

Logo van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) Beeld anp
Logo van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC)Beeld anp

'Toeval blijft een optie maar gezien de ernst van de complicatie met ernstige gevolgen voor patiënten willen we onze verantwoordelijkheid nemen en patiënten geen enkel risico laten lopen', aldus UMC Utrecht. Het ziekenhuis doet onderzoek naar de bron van de infecties. De operatiekamers blijven naar verwachting twee dagen gesloten.
Hoeveel patiënten een infectie hebben opgelopen is nog onbekend. Een woordvoerster van UMC Utrecht kon maandagochtend nog geen inhoudelijk commentaar geven.

Het is de tweede keer in korte tijd dat UMC Utrecht negatief in het nieuws komt. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het academische ziekenhuis een onafhankelijke, externe commissie onderzoek laat doen naar mogelijke misstanden in het ziekenhuis. Het bestuur nam dat besluit naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO).

Inspectie doet onderzoek naar 'angstcultuur' UMC

Het UMC Utrecht had twee operaties met dodelijke afloop door KNO-artsen niet als calamiteit gemeld bij de Inspectie, terwijl dat waarschijnlijk wel had gemoeten.

Meer over