Ultieme oorlogsheld en ereburger van Eindhoven

Nederlanders zullen bij de naam van de Amerikaan Dick Winters het eerst denken aan Damian Lewis, de roodharige Britse acteur die hem vertolkte in de televisieserie Band of Brothers van Steven Spielberg en Tom Hanks.


Majoor Dick Winters van de E (Easy)-Company, die betrokken was bij de Operatie Market Garden en de bevrijding van Eindhoven en hiervoor de eremedaille van de stad ontving, is 2 januari op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat pas zondag bekendgemaakt. Hij was voor de Amerikanen de ultieme oorlogsheld. De in 1918 geboren Winters was betrokken bij de invasie op D- Day, de verdediging van Bastogne tijdens het Duitse Ardennenoffensief, de bevrijding van Eindhoven en de verovering van Hitlers Adelaarsnest in Berchtensgaden.


Richard D. (Dick) Winters meldde zich in 1941 aan bij het Amerikaanse leger. Na zijn opleiding werd hij paratrooper en pelotonleider van de E -compagnie.


De opleiding was ongekend hard. In het kamp was er geen elektriciteit, geen stromend en heet water en werden de manschappen 'opgevreten door de muggen'.


In 1943 werd zijn E-compagnie als onderdeel van het 506de Parachute Infantry Regiment, 101 Airborne Division, overgeplaatst naar Engeland. In de voorbereiding voor de invasie raakte hij gebrouilleerd met zijn commandant. Winters trok aan het langste eind.


Bij de aanval op vier Duitse 105 mm kanonnen na D- Day werd hij voor het eerst onderscheiden. Een geschiedkundige schreef dat hij 150 man had voor die aanval, terwijl het er maar 13 waren.


Zijn nuchtere reactie: 'Met zoveel man hadden we Berlijn ingenomen.' Tijdens de oorlog in Korea vervulde hij een functie in de opleiding. Hij trok zich daarna terug op zijn boerderij in Hershey in Pennsylvania. In 1992 werd het verhaal van de Easy Compagnie opgetekend in het boek Band of Brothers.


In 2006 zou hij nog zijn eigen autobiografie Beyond Band of Brothers publiceren. Dick Winters werd in maart 2007 het ereburgerschap van Eindhoven verleend. Daarvoor reisde burgemeester Alexander Sakkers naar Hershey om Winters de gouden onderscheiding op te spelden.Meer over