Ullrich en Basso starten niet in Tour

Een dag voordat de Tour de France van start gaat in Straatsburg kan er een streep worden gezet door de deelname van twee van de favorieten voor de eindzege....

Van onze verslaggevers Mark Misérus en Marije Randewijk

Ullrich werd vrijdagochtend al door zijn ploeg T-Mobile geschorst voor deelname aan de Ronde van Frankrijk. Vanmiddag maakte de Tour-directie bekend dat ook topfavoriet Ivan Basso een startverbod krijgt. Ook de Spanjaarden Francisco Mancebo en Joseba Beloki zullen zaterdag in Straatsburg niet aan de start van de proloog verschijnen.

T-Mobile, de werkgever van Ullrich, werd vrijdagochtend door de internationale wielerunie UCI op de hoogte gesteld van de rol van de kopman in de dopingaffaire. Het officiële rapport met de renners die zich van prestatiebevorderende middelen hebben bediend, is in handen van de UCI en de Tour-directie en is vrijdagochtend besproken met alle ploegleiders.

Jan Ullrich heeft in een eerste reactie op zijn uitsluiting van de Ronde van Frankrijk laten weten ‘geschokt’ te zijn. ‘Dit is het ergste wat me ooit in mijn loopbaan is overkomen’, sprak de Duitser. ‘Het zal een paar dagen duren voordat ik me heb herpakt. Daarna ga ik mijn onschuld bewijzen.’

Basso heeft vrijdag gelaten gereageerd op zijn uitsluiting van de Ronde van Frankrijk. ‘Ik voel me rustig. Ik zal er nu op wachten totdat iemand mij het bewijs voor mijn onschuld brengt’, reageerde de Italiaanse renner. De winnaar van de Ronde van Italië dit jaar was één van de favorieten voor de eindzege.

Ullrich en Basso komen voor op de lijst van 56 renners die worden verdacht van het gebruik van bloeddoping, ofwel Epo. Dat geldt ook voor Ullrichs ploeggenoot Oscar Sevilla, die eveneens door T-Mobile is geschorst. T-Mobile heeft ook per direct de samenwerking beëindigd met de Belg Rudy Pevenage, de vertrouwenspersoon van Ullrich.

De Tourploegen hebben met elkaar afgesproken geen vervangers op te roepen voor de coureurs die wegens de dopingzaak van de startlijst worden geschrapt. T-Mobile had eerder de Duitser Stephan Schreck en de Italiaan Lorenzo Bernucci opgeroepen als vervangers van Ullrich en Sevilla. Dat zal dus niet doorgaan.

De Spaanse media hebben vrijdagochtend een lijst gepubliceerd met namen van renners die in het dopingonderzoek Operácion Puerto worden genoemd. Op de lijst komen geen Nederlandse en/of Rabobank-renners voor. Op de website van de Madrileense krant El Mundo staat de volgende lijst met 37 namen:

Astana Wurth: Michele Scarponi (Ita), Marcos Antonio Serrano (Spa), David Etxebarria (Spa), Joseba Beloki (Spa), Angel Vicioso (Spa), Isidro Nozal (Spa), Unai Osa (Spa), Jörg Jaksche (Dui), Giampaolo Caruso (Ita)

CSC: Ivan Basso (Ita)

Caisse D'Epargne-Iles Baleares: Constantino Zaballa (Spa)

Saunier Duval: Carlos Zarate (Spa)

AG2R: Francisco Mancebo (Spa)

T-Mobile: Jan Ullrich (Dui), Oscar Sevilla (Spa)

Phonak: José Enrique Gutierrez (ESP), José Ignacio Gutierrez (ESP)

Communidad Valenciana: Vicente Ballester (Spa), David Bernabeu (Spa), David Rodriguez (Spa), José Adrian Bonilla (Spa), Juan Gomis Lopez (Spa), Eladio Jimenez Sanchez (Spa), David Latasa (Spa), Ruben Plaza (Spa), José Luis Martinez (Spa), Manuel Llorent (Spa), Antonio Olmo (Spa), David Munoz (Spa), Javier Cherro (Spa), Javier Pascual (Spa, voormalig renner, nu als technicus werkzaam)

Unibet.com: Carlos Garcia Quesada (Spa)

Niet meer actieve en al geschorste renners: Roberto Heras (Spa), Angel Casero (Spa), Santiago Perez (Spa), Tyler Hamilton (VS), Igor Gonzalez Galdeano (Spa)

Jan Ullrich donderdag bij de presentatie van zijn team T-Mobile in Straatsburg, de plek waar zaterdag de proloog wordt gereden. (EPA) Beeld
Jan Ullrich donderdag bij de presentatie van zijn team T-Mobile in Straatsburg, de plek waar zaterdag de proloog wordt gereden. (EPA)
Meer over