UKIP's enige parlementslid verlaat partij en gaat zelfstandig verder

UKIP is haar enige zetel in het Britse Lagerhuis kwijtgeraakt. Zaterdag maakte Douglas Carswell bekend dat hij verdergaat als onafhankelijke afgevaardigde voor het kiesdistrict Clacton-on-Sea. De beslissing komt niet als een verrassing omdat Carswell en ex-partijleider Nigel Farage elkaar niet kunnen uitstaan.

Patrick van IJzendoorn
Douglas Carswell geeft op 28 februari een speech op een partijcongres van UKIP. Beeld afp
Douglas Carswell geeft op 28 februari een speech op een partijcongres van UKIP.Beeld afp

In een vijfhonderd woorden tellende verklaring zei de libertariër Carswell dat er geen reden meer is om zijn verstandshuwelijk met de partij voort te zetten nu de Brexit er zeker gaat komen. UKIP-leider Paul Nuttall moest het vertrek tot zijn verontwaardiging via via vernemen.

De 45-jarige Carswell verruilde de Conservatieve Partij in de nazomer van 2014 voor UKIP. Hij zei indertijd dat er bij Farage's partij meer behoefte was aan een verandering van de Britse politiek dan bij de Conservatieve Partij van David Cameron. The Economist noemde Carswell 'de Ukipper voor de denkende man'. 'De Gouden Jongen van UKIP' heeft boeken geschreven over directe democratie, staat bekend als een klimaatscepticus en vindt verzet tegen immigratie nogal bekrompen. Het verlaten van de Europese Unie was zijn grote wens, een wens die inmiddels is voltooid.

Slecht in de peilingen

Farage zag de komst van Carswell als een coup. Kort daarna stapte ook de Carswell's partijgenoot Mark Reckless over naar UKIP. Maar al vrij snel werd duidelijk dat Farage en Carswell aanzienlijke ideologische verschillen koesterden, bijvoorbeeld waar het gaat om immigratie. Eind februari riep Farage op om Carswell uit de partij te zetten nadat was gebleken dat laatstgenoemde diens pogingen om een ridderschap te verwerven, en daarmee een Hogerhuis-zetel, had ondermijnd. Volgens Carswell had Farage hooguit recht op een lintje, 'voor bewezen diensten aan koppenmakers'.

UKIP wil dat Carswell de zetel opgeeft van de kustplaats die door de conservatieve commentator Matthew Parris is omschreven als 'een vriendelijk oord dat probeert niet te sterven, vol vriendelijke mensen die proberen niet te sterven'. Partijdonateur Arron Banks, auteur van The Brexit Club en vriend van Farage, aast op een plekje in het Lagerhuis. UKIP staat slecht in de peilingen, mede doordat de Conservatieven nu koersen op een 'harde Brexit'. De partij, wier penningmeester het nu moet stellen zonder Brusselse inkomsten, doet haar best om niet te sterven.

Nigel Farage en Douglas Carswell in mei 2015. Beeld epa
Nigel Farage en Douglas Carswell in mei 2015.Beeld epa
Meer over