Uitzwaaiwedstrijd net als de grote jongens

VELSEN - Nederland3 N-Ierland0


Ook vrouwelijke voetballers zwaaien uit tegenwoordig. Alvorens ze zondag vol ambitie naar Zweden trekken voor het EK, boden de internationals van Oranje zich woensdag na het oefenduel met Noord-Ierland (3-0) langs de zijlijn aan om plukjes aanhang te behagen. Foto's tekenen, handen schudden, aaien over bolletjes, en uitzwaaien dus.


Nog meer dan woensdag bood het Tata Steel Stadion in Velsen afgelopen zaterdag een zonderlinge aanblik, na het oefenduel met Australië ( 3-1). Toen de tribunes allang waren verlaten en het gesjilp van de vogels hoorbaar was, trainden reserves en invallers nog op het hoofdveld, tot een uur na afloop.


Waarom ze dat deden? Dat is simpel. 'We willen succes', aldus aanvoerster Daphne Koster. 'Daarvoor hebben ook de reserves op een wedstrijddag een prikkel nodig.' Vooral trainen helpt ze omhoog op de weg van hun dromen.


Als bondscoach Roger Reijners, voorheen trainer van Fortuna Sittard, de ambitie van zijn selectie omschrijft, gebruikt hij al vlot woorden als fantastisch of enorm. Bij Fortuna doolde hij door de (financiële) marges van de profsector, bij Oranje geniet hij van faciliteiten die bij topsport horen. Volop steun van de KNVB dus, dat de immense groei van voetbal voor vrouwen op waarde schat.


De voorbereiding is vrijwel afgerond. De ploeg heeft veel getraind, is op stage geweest in Zeist, heeft fouten besproken en teleurstellingen verwerkt. Zo viel voorstopper Mandy van den Berg zaterdag uit de selectie met een knieblessure. Tegen Noord-Ierland stelde Reijners blikvanger Anouk Hoogendijk op in het centrum. Normaliter is zij defensieve middenvelder.


Hoogendijks vervanger op het middenveld, Anouk Dekker, lag na een botsing minutenlang in het gras en werd per brancard van het veld gedragen met een hoofdblessure. Dat gebeurde tijdens een matige wedstrijd voor ruim 1.600 toeschouwers. Het eerste doelpunt, een schuivertje van invaller De Ridder dat knullig onder doelman Higgins door gleed, paste bij het niveau van de wedstrijd en viel pas in de 72ste minuut. De 2-0 van Pieëte en de 3-0 van Van Lunteren, na soepele aanvallen, waren mooier.


De nationale ploeg verlangt naar het EK, dat natuurlijk niet een fractie van de uitstraling heeft van een dergelijk toernooi bij de mannen. 'Mannenvoetbal heeft een aparte status', aldus Reijners, die het vergelijken soms moe is.


Maar toch. In Zweden meldt zich behoorlijk wat pers en de groepsduels van Oranje zijn rechtstreeks tv. Afgelopen seizoen was de clubcompetitie uitgebreid door de samenvoeging met België. Reijners: 'Ze voelen het zelf ook. Het wordt meer en beter. Het vrouwen- voetbal beleeft een geweldige ontwikkeling, ook speltechnisch. Landen als Japan, Duitsland en Amerika spelen niet meer elke bal automatisch lang, met veel gebruik van kracht.'


Nederland streeft ernaar aanvallender en aantrekkelijker te voetballen dan tijdens het EK van 2009. Destijds miste het toen debuterende elftal de kwaliteit om resultaat en offensief te verenigen. De speelsters hebben zich ontwikkeld, maar dat geldt ook voor de concurrentie. De belangrijke pionnen zijn nog dezelfde vrouwen als vier jaar geleden, onder wie Koster, Hoogendijk en topschutter Melis, die net als dribbelaar Martens rust kreeg woensdag.


Het zal moeilijk zijn de prestatie van vier jaar geleden (halve finale) te evenaren. De openingswedstrijd tegen favoriet Duitsland eindigt normaliter in een ruime nederlaag. Daarna dient de ploeg zich als tweede in de groep te klasseren of zich te scharen bij de twee beste nummers drie van de drie groepen, na duels met Noorwegen en IJsland. Het zal een behoorlijke klus zijn.

Meer over