Uitvoerders WW en WAO maken miljoenen winst

Drie kleine uitvoerders van de WW en de WAO hebben vorig jaar samen negentien miljoen winst gemaakt. De grootste uitvoerder, het GAK, heeft echter twee miljoen gulden verlies geleden....

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

Het Lisv coördineert de uitvoering van de WW en de WAO. Hierover sluit het Lisv sinds 1996 contracten met de uitvoerders.

De uitvoerders mogen de winst houden. Die moet worden gebruikt voor verbetering van de efficiency. Vorig jaar moesten de uitvoerders nog de helft van de winst over 1996, het eerste contractjaar, terugstorten in de sociale fondsen. Het GAK moet zelf het verlies over 1997 dekken. Het is nog onduidelijk of de uitvoerders belasting moeten betalen over de winst. De wetgeving is hierover niet duidelijk.

Tot 2001 sluit het Lisv als enige de contracten. Daarna mogen grote bedrijven en 'sectorraden' zelf contracten sluiten over de uitvoering van de WW en de WAO. Dan mogen er ook nieuwe uitvoeringsbedrijven worden opgericht. De concurrentie is dan volledig. Met de winst die de huidige uitvoerders tot 2001 boeken, kunnen ze een goede uitgangspositie innemen.

Het GAK, dat vorig jaar twee miljoen verlies leed, boekte over 1996 nog 25 miljoen gulden winst. Hiervan heeft het uiteindelijk de helft mogen houden. Hiermee wordt het verlies over 1997 dus ruimschoots gecompenseerd.

Het SFB, de uitvoerder van de WW en de WAO in de bouw, heeft vorig jaar tien miljoen gulden winst gemaakt. Een jaar eerder maakte het SFB ook al negen miljoen winst op de uitvoering van de WW en de WAO.

Cadans, de uitvoerder in de zorg en de detailhandel, heeft vijf miljoen gulden winst gemaakt en GUO, uitvoerder voor de agrarische sector, de vlees- en tabaksindustrie, vier miljoen. Over 1996 speelden GUO en Cadans beide nog quitte.

Cadans en GUO hebben ook winst gemaakt op commerciële activiteiten, zoals Arbo-dienstverlening, pensioenbeheer en verzekeringen voor de Ziektewet en het WAO-gat. Dit blijkt uit hun jaarverslagen. De drie andere uitvoerders hebben ook commerciële bedrijven, maar daarover is nog geen jaarverslag uitgebracht.

GUO maakte in 1997 tien miljoen gulden winst op de commerciële dienstverlening. De omzet is gestegen van 73 miljoen in 1996 naar 98 miljoen in 1997.

Cadans maakte over 1997 twee miljoen gulden winst op de commerciële activiteiten na een verlies van 254 duizend gulden in 1996. De omzet van de commerciële bedrijfjes van Cadans halveerde echter van 50 miljoen in 1996 tot 24 miljoen in 1997.

Over de vijfde uitvoerder van de sociale wetten, de Uszo, zijn nog geen gegevens bekend. De Uszo is pas sinds 1 januari 1998 erkend als uitvoerder van de WW en de WAO voor ambtenaren.

Meer over