NieuwsUitvaartverzekering

Uitvaartverzekeraar Yarden dekt niet meer alles ‘van kist tot cake’: klanten betalen mee met kostenstijgingen

Yarden kampt met financiële problemen. Daarom laat de uitvaartverzekeraar klanten met een pakketverzekering (‘van kist tot cake’) vanaf volgend jaar meebetalen aan kostenstijgingen voor uitvaartproducten en - diensten.

Open dag van Yarden Beeld Novum RegioFoto
Open dag van YardenBeeld Novum RegioFoto

Het gaat om honderdduizenden klanten die meestal al vele jaren geleden een pakketverzekering hebben afgesloten. Zo’n naturaverzekering zou in principe alle kosten van een uitvaart moeten dekken. Volgens Yarden is de maatregel om deze klanten toch extra kosten te laten betalen, uit nood geboren. De solvabiliteit van het bedrijf is onvoldoende. Yarden heeft niet genoeg financiële buffers voor de lange termijn. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door de lage rentestand en de strengere regelgeving rond uitvaarten, waardoor de kosten van een uitvaart veel hoger zijn geworden.

De uitvaartverzekeraar wordt al enige tijd scherp in de gaten gehouden door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrijf heeft eerder al geprobeerd om de verzekeringen aan te passen, maar werd daarbij teruggefloten door de rechtbank. Yarden denkt dat deze maatregel juridisch wel stand kan houden. Alle https://www.volkskrant.nl/de-gids/hoe-regel-je-een-uitvaart-zonder-allerlei-onvoorziene-kosten~be863e70/polishouders met een pakketverzekering worden vandaag schriftelijk ingelicht over de veranderingen.

Hoe regel je een uitvaart zonder allerlei onvoorziene kosten?
Bespaar-journalist Marieke Henselmans geeft handige tips. ‘Een uitvaartverzekeraar heeft ook altijd een tak die de uitvaarten regelt. Die willen graag de klus binnenslepen.’ Volgens Henselmans heten deze mensen niet voor niks uitvaartondernemers.

Extra kosten
Uitvaartverzekeraar Yarden laat nabestaanden duizenden euro’s te veel betalen voor de uitvaart van hun familielid. Ondanks een uitspraak van de rechter, die in 2014 al oordeelde dat de extra kosten niet terecht zijn, lukt het nabestaanden pas na maandenlange correspondentie onder de bijbetaling uit te komen.

Duurder dan je denkt: dit is wat je moet weten over uitvaartverzekeringen
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Velen weten niet wat die polis precies dekt. Met name grote uitvaartverzekeraars zoals Monuta, Yarden en Dela hebben eigen uitvaartcentra. ‘Velen denken dat ze dan de uitvaart bij die verzekeraar moeten regelen. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt ook naar een andere uitvaartverzorger.’

Meer over