Uitstoot van CO gedaald door recessie 2

De uitstoot van broeikasgassen is door de wereldwijde recessie aanzienlijk gedaald. Het inzakken van de industriële productie heeft vooral gevolgen voor de emissie van CO2. Die beleeft dit jaar de sterkste daling in veertig jaar: met 2,6 procent. De grootste daling tot nu (met 1,3 procent) had in 1981 plaats.

AP en Reuters

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft dat maandag meegedeeld, aan de vooravond van een eendaagse VN-top in New York over de klimaatverandering. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ontvangt vandaag tientallen wereldleiders in de aanloop naar de grote klimaattop van de Verenigde Naties, in december in Kopenhagen. Die moet uitmonden in een nieuw verdrag ter vervanging van het Kyoto Protocol.

Volgens Fatih Birol, hoofdeconoom van het IAE, moet de wereld de verlaging van de CO2-uitstoot gebruiken om de strijd tegen klimaatverandering te intensiveren, in plaats van toe te staan dat de emissies weer worden verhoogd zodra het economisch beter gaat.

De financiële crisis heeft er volgens Birol tevens toe geleid dat er minder wordt geïnvesteerd in nieuwe, schonere energievormen, zoals windenergie en zonne-energie. De wereldwijde investeringen in schone energie waren in het tweede kwartaal eenderde lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het hoofd van het klimaatbureau van de VN, de Nederlander Yvo de Boer, is China bezig zich te voegen in de kopgroep van (tot nu vooral Europese) landen die zich het meest inspannen tegen klimaatverandering. China is volgens De Boer in dit opzicht de Verenigde Staten gepasseerd.

‘China en India hebben zeer ambitieuze nationale klimaatplannen ontvouwd’, zei De Boer maandag tegen het persbureau AP. ‘In het geval van China zijn ze zo ambitieus, dat het land zeer wel voorloper zou kunnen worden in de strijd tegen klimaatverandering.’

Veel meer dan de VS is China volgens De Boer bezig met het efficiënter maken van energieverbruik, het aanpakken van vervuiling door auto’s, het ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen en het sluiten van vervuilende industrieën.

De opmars van China betekent een opmerkelijke ommekeer. Onder president George Bush werd de passiviteit van China en India steeds aangevoerd als reden voor de Amerikanen om verplichte vermindering van uitstoot van broeikasgassen af te wijzen. President Obama heeft nieuwe initiatieven beloofd tegen de uitstoot.

Meer over