NieuwsVerkiezing Iowa

Uitslagen voorverkiezing Iowa vertraagd; Biden lijkt grote verliezer

Het is nog te vroeg om een winnaar aan te kunnen wijzen, maar het lijkt erop dat Joe Biden de grote verliezer is van de eerste Democratische voorverkiezingen in Iowa. Die indruk is gebaseerd op een paar plekken waar caucuses zijn gehouden.

Supporters van de Democratische kandidaat Bernie Sanders wachten op de uitslag. Beeld Getty Images
Supporters van de Democratische kandidaat Bernie Sanders wachten op de uitslag.Beeld Getty Images

Een andere grote verliezer is de Democratische Partij, omdat de officiële uitslag nog op zich laat wachten. Het doorgeven van de uitslagen is op een chaos uitgelopen door technische problemen, mogelijk vanwege een app die niet goed werkte. De Democratische Partij in Iowa, die ontkent dat de stemming is gehackt, verwacht later op de dag uitslagen bekend te maken.

Op verschillende van de 1.681 locaties wisten de vrijwilligers die de stemmen moesten tellen ook niet wat ze moesten doen met stemmen van mensen die tussen de eerste en tweede ronde naar huis gingen. Daardoor is de vertaalslag van stemmen naar gedelegeerden niet overal goed gemaakt. De partij is nu de optelsommen aan het controleren, met foto’s van de papiertjes waarop de tellingen worden bijgehouden.

In negen van de negen bekende districten waar Nederlandse journalisten aanwezig waren bij de caucus, eindigde Bernie Sanders op de eerste plaats. In zes van deze negen districten was Biden niet ‘levensvatbaar’: hij haalde de kiesdrempel van 15 procent niet. In twee districten haalde hij die drempel met de hakken over de sloot, doordat hij in de tweede kiesronde een paar stemmen extra kreeg.

Het gebrek aan enthousiasme was zichtbaar. In een district in Cedar Falls kreeg Biden in de eerste ronde slechts 24 van de 361 stemmen, tegen 141 voor Sanders. Amy Klobuchar en Andrew Yang haalden de kiesdrempel evenmin, maar geen van hun stemmers had zin om naar Biden over te stappen. In plaats daarvan gingen ze naar Bernie Sanders, Elizabeth Warren of Pete Buttigieg.

Als dit representatief is voor wat er verder in Iowa is gebeurd, laat dit zien dat de behoefte onder Democraten aan verandering groot is. Biden staat als vertegenwoordiger van de status quo alleen. Zelfs aanhangers van een (relatieve) centrist als Klobuchar voelen kennelijk meer affiniteit met Sanders, Warren en Buttigieg dan met Biden.

Trump grote winnaar

Ook bij de Republikeinen werd gestemd, maar daar was het een uitgemaakte zaak dat Donald Trump de nominatie in de wacht zou slepen. Hij won met een overweldigende meerderheid. Volgens The New York Times haalde Trump 96 procent van de stemmen binnen.

De Republikeinse partijen in verschillende staten hebben hun voorverkiezingen dit jaar geannuleerd wegens de populariteit van Trump.

Verder lezen over de Democratische voorverkiezingen

Welke Democraat kan Trump verslaan? Dit zijn de kanshebbers.

Hoe kan Trump worden verslagen? Niet door ‘radicaal ander beleid voor te stellen’, maar door het ‘trumpisme te omarmen’, betoogt Koen Petersen.

Meer over