Uitslagen bevestigen winst van rechts Polen

De conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) van voormalig premier Jaroslaw Kaczynski is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen zondag in Polen. De voorlopige officiële uitslagen bevestigen de exitpolls: PiS krijgt maandag 37,6 procent van de stemmen en dat is een ruime voorsprong op nummer twee, het Burgerplatform.

Jaroslaw Kaczynski tijdens de verkiezingsnacht. Beeld photo_news
Jaroslaw Kaczynski tijdens de verkiezingsnacht.Beeld photo_news

Het platform krijgt ruim 24 procent. Het liberale Burgerplatform van de huidige premier Eva Kopacz was acht jaar aan de macht in Polen. De definitieve verkiezingsuitslag komt dinsdag vast te staan.

De eurosceptische Kaczynski voelt weinig voor de opvang van moslims in het overwegend rooms-katholieke land. Zijn partij wil meer geld uittrekken voor steun aan de armen en is tegen een snelle toetreding tot de eurozone. PiS beloofde in de campagne ook meer geld voor gezinnen en gepensioneerden en meer steun voor boeren.

Probleem voor EU

De conservatieven gaan het de EU nog moeilijker maken met hun aanpak van de vluchtelingencrisis, vertelt Oost-Europa-correspondent Jan Hunin.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over