Uitslag verkiezingen Suriname niet bindend

Het onafhankelijk kiesbureau in Suriname heeft de einduitslag van de verkiezingen van 23 mei niet volledig bindend verklaard. In één kiesdistrict wordt het oordeel over de geldigheid opgeschort, zei voorzitter mr S....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het opgeschorte oordeel van het kiesbureau heeft op de einduitslag van de verkiezingen geen groot effect. Volgens het bureau is de uitslag voor alle overige districten wel bindend, en kan het parlement op 9 juli gewoon in zijn nieuwe samenstelling bij elkaar komen.

Het district waarover twijfel bestaat is Para, waar de partij van Bouterse één parlementszetel behaalde en het regerende Nieuw Front twee. Dat gebeurde met een gering verschil in aantal stemmen. Kort na de verkiezingen beklaagde de NDP zich over het opduiken van 'aangepaste' kiezerslijsten en niet-verzegelde dozen waarin stembiljetten zouden zijn vervoerd.

Voor de NDP van Bouterse is een eventuele hertelling of nieuwe verkiezing in Para belangrijk. Wanneer de partij alsnog een zetel extra behaalt, wordt de begeerde eenderde minderheid bereikt in het parlement. Die minderheid is nodig om grondwetswijzigingen te kunnen blokkeren.

Meer over