Uitslag verergert politieke crisis Bolivia

Het referendum over het afzetten van de president en de provinciale autoriteiten in Bolivia heeft de diepe politieke crisis van het land niet dichterbij een oplossing gebracht.

Van onze correspondent Cees Zoon

Zowel president Evo Morales als prefect Costas van de rebelse provincie Santa Cruz is op overtuigende wijze door de bevolking in zijn functie bevestigd.

Bijna 63 procent van de Bolivianen stemde voor het aanblijven van de eerste indiaanse president van het land. Vergeleken met eind 2005, toen Morales werd gekozen, heeft hij zijn aanhang met een kleine 10 procent vergroot.

Volgens de president bewijst dit dat een ruime meerderheid tevreden is over zijn beleid van nationaliseringen en ‘herovering’ van de bodemschatten, vooral aardgas.

Zelfs in Santa Cruz verdubbelde Morales zijn steun tot een kleine 40 procent. De positie van prefect Rubén Costas blijft echter ijzersterk. 66 procent van de inwoners van de provincie vindt dat hij moet aanblijven. Costas is de motor achter de autonomiewens van Santa Cruz en drie andere provincies van het rijke oosten van Bolivia.

Eerder dit jaar organiseerden de provincies referenda hierover die met een grote meerderheid werden gewonnen. Het conflict tussen de centrale overheid in La Paz en de provincies over de autonomie, verstoort het normale politieke leven in Bolivia al sinds het aantreden van Evo Morales.

De president meent dat hij om racistische redenen niet geaccepteerd wordt. De meerderheid van de Bolivianen is van indiaanse herkomst, terwijl de opstandige provincies vrijwel geheel blank zijn.

Drie prefecten moeten op grond van de uitslag van het ‘terugroep-referendum’ aftreden, waaronder twee tegenstanders van de president en een partijgenoot van de Beweging naar het Socialisme (MAS). De prefect van Cochabamba, ex-kolonel Reyes, heeft echter laten weten er niet over te peinzen.

Meer over