Uitslag Montenegro: 5000 stemmen verschil

Anti-onafhankelijkheidspartijen in Montenegro hebben dinsdag geweigerd de uitslag van de parlementsverkiezingen te erkennen. Zij willen eerst de kiezerslijsten controleren. 'Wij hebben duidelijke redenen te denken dat er enkele onregelmatigheden zijn geweest', zei Predrag Bulatovic, leider van de oppositiecoalitie 'Samen voor Joegoslavië'....

De verkiezingen in Montenegro werden afgelopen zondag uiterst moeizaam gewonnen door de pro-onafhankelijkheidscoalitie 'De overwinning is voor Montenegro', van president Milo Djukanovic. Zij kreeg slechts vijfduizend stemmen meer dan het kamp van Bulatovic. De voorstanders van onafhankelijkheid willen Montenegro losmaken van Joegoslavië.

Oppositieleiders hebben de regering verzocht de kiesregisters te mogen vergelijken met de bevolkingsregisters van het Montenegrijnse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze zeiden ook steun te hebben gevraagd aan de EU-delegatie die gisteren in Montenegro op bezoek was.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) constateerde bij de verkiezingen 'een paar tekortkomingen'. Over het algemeen zijn de parlementsverkiezingen van zondag volgens de OVSE echter eerlijk verlopen.

Meer over