NieuwsPegida

Uitnodiging Pegida-voorman voor liberaal JOVD-congres wekt afschuw bij leden

Is de omstreden Pegida-leider Edwin Wagensveld binnenkort spreker op het najaarscongres van de liberale jongerenorganisatie JOVD? Zeker is dat hij was uitgenodigd, maar dat was voordat woensdag een storm van protest opstak.

Edwin Wagensveld. Beeld EPA
Edwin Wagensveld.Beeld EPA

Edwin Wagensveld is de leider van de beweging Pegida in Nederland. De van oorsprong Duitse organisatie is nationalistisch van aard, extreem-rechts en anti-islam. Ze organiseert demonstraties en opzienbarende acties. Wereldwijd zijn er meerdere afdelingen. Wagensveld kwam eerder in het nieuws toen hij werd veroordeeld voor belastingontduiking en aanranding.

Woensdagochtend werd Wagensveld door de JOVD aangekondigd als ‘spannende spreker’ op het congres van 6 en 7 oktober. De aan de VVD gelieerde jongerenclub – premier Rutte was er voorzitter – schreef diezelfde ochtend in een persbericht dat zij gelijkheid, vrijheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De organisatie geeft aan daar graag over in debat te gaan, ook als het gaat om meningen die mijlenver van de eigen idealen af staan. Maar over Wagensveld geen woord en in de loop van de ochtend was hij op de gastenlijst niet meer terug te vinden.

De JOVD was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. De komst van de Pegida-leider bracht op sociale media in elk geval een storm aan reacties teweeg onder politieke tegenstanders, maar ook in de JOVD zelf. Velen spreken hun afschuw uit over de keuze voor Wagensveld. Eén lid betoogde op Facebook dat zij het niet erg liberaal vindt als een spreker die al is aangekondigd, wordt teruggetrokken.

Anne Fleur Dekker, opiniemaker en ook spreker op het congres, heeft de JOVD gezegd dat zij niet komt spreken als Wagensveld komt. Ze voelt zich dan niet veilig: ‘Ik juich het toe dat op een congres van sprekers van links tot rechts langs komen, maar Pegida gaat veel te ver.’ Dekker werd anderhalf jaar geleden bedreigd door sympathisanten van de extreem-rechtse organisatie. Wat de JOVD nu gaat doen, weet ze niet.

Het thema van het najaarscongres is diversiteit. Zo’n congres is ‘niets zonder diverse sprekers en diverse meningen’, luidde het verwijderde bericht van de JOVD. Er staat een breed spectrum aan sprekers op het programma, onder wie Yernaz Ramautarsing (oud-kandidaat Forum voor Democratie voor de Amsterdamse gemeenteraad) en mediapersoonlijkheid Emile Ratelband.

Meer over