Uitmarkt in Amsterdam vr 29.08.08

INTRO..

Sasja Kooistra

Na het succesvolle debuut vorig jaar van de Amsterdamse Uitmarkt rond de oevers van het IJ zullen de tientallen podia en de informatie- en boekenmarkt dit weekend opnieuw ingericht worden op en rond het Oostelijk Havengebied. Vrijdagavond trapt gastheer Dolf Jansen af op de openingsmanifestatie op de kop van het Java-eiland waar Alain Clark, Minyeshu, Jeugd van Tegenwoordig, Moke, en Mike en Thomas zullen optreden, met New Cool Collective als begeleidingsorkest. Zaterdagmiddag is daar het Concertgebouworkest en het liedjesprogramma In de ban van Bannink door Jenny Arean, Nynke Laverman en Frans van Deursen. Zondagavond kan iedereen zich rond dit podium scharen voor de Musical Sing-A-Long.

Op de andere locaties opent het culturele seizoen verder met vermaak voor alle leeftijden. Zoals de Uitmarkt Junior rond Nemo voor de allerjongsten met workshops als snoep maken, raketten bouwen en Bollywood-dansen. Ook zijn er voorstellingen van circus Elleboog en theatergroep Stout. In het jongerenprogramma The Remix dans- en theatervoorstellingen en hiphop, soul, funk en gospel in optredens van Neco Novellas, Lefties Soul Connection, Flinke Namen, Lange Frans en Baas B, Typhoon, Wicked Jazz Sounds en het Gospelfestival.

Op de Piet Heinkade zullen 185 culturele instellingen, impresariaten, gezelschappen en musea op de informatiemarkt hun plannen voor het komende seizoen presenteren. Daar is ook het de Volkskrant Lightbuilding te vinden waar tijdens de informatiemarkt een aantal korte Nederlandse films (NPS Kort!) vertoond wordt.

Er is een openluchtbioscoop bij het Lloyd Hotel, André Manuel treedt op in Pakhuis Wilhelmina en in het literaire café zal schrijver Kluun tijdens NightWriters onder meer de collega-auteurs Herman Koch, A.F.Th van der Heijden en Renske de Greef ontvangen voor een zaterdagmiddag Stand up writing. Beeldende kunst zal in de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam te vinden zijn met een architectenavond en een veiling met werk van kunstenaars die huizen op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. De musea zullen zich in een containerkasteel presenteren dat op de Kop van Java staat. Op en rond het Leidseplein, dat met een speciale tram vanaf het Oostelijk Havengebied te bereiken is, houden de Stadsschouwburg, de Melkweg en Theater Bellevue open huis. Met voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam, Zuidelijk Toneel, 't Barre Land en Orkater.

theater

theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Reprise. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vanavond t/m zondag(middag) in Stadsschouwburg Amsterdam.

theater
Kwartet van Heiner Müller door Ilse Uitterlinden en Erik Van Herreweghe in een productie van het Zeeland Nazomerfestival. Chris Thys regisseert dit machtspel tussen twee (ex)geliefden. Vanavond t/m zaterdag en 2 t/m 6 september in een gebouw van de COVRA naast de kerncentrale in Borssele.

theater
www.nazomerfestival.nl

theater
Dodendans van Strindberg in regie van Karst Woudstra. Een huwelijksdrama in een bunker op Walcheren. Een productie van Zeeland Nazomerfestival. Vanavond (première) t/m zaterdag en 2 t/m 6 september. Er rijdt een bus vanaf de Abdij, Middelburg.

theater
www.nazomerfestival.nl

theater
De geschiedenis van de Familie Avenier, reprise van het toneelfeuilleton van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het is op verschillende data mogelijk om alle 4 delen op één dag te zien. Vanavond (deel 1 en 2) en vrijdag (deel 3 en 4) in De Meervaart, Amsterdam; op 5 en 6 september in de Rotterdamse Schouwburg een marathon van alle vier afleveringen; ook op 9 (deel 1 en 2) en 10 september (deel 3 en 4) in Rotterdam.

theater
Vallende ster, reprise van solo door René van ‘t Hof naar de novelle van Bernlef over een variété-artiest die wordt ontdekt door het serieuze toneel. Een productie van het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. In 2007 ontving Van ‘t Hof de VSCD Mimiprijs voor deze rol. Vrijdag t/m zondag en 5 t/m 7 september in het O.T. Theater, Rotterdam; daarna tournee t/m 3 oktober.

theater
Lang en Gelukkig, reprise van doldwaze familievoorstelling van het RO Theater. Iedereen mag meezingen met Arjan Ederveen als boze stiefmoeder in dit warme en hilarische sprookje. Vanavond t/m zondag om 19.30u in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Gijsbreght van Aemstel van Joost van den Vondel is door Ab Gietelink bewerkt voor Theater Nomade. Over een middeleeuwse oorlog in Amsterdam en een moderne oorlog in Uruzgan met 17de-eeuwse tekst, Gregoriaanse techno en video. Tournee t/m 22 november langs monumentale locaties. Vanavond t/m zondag in Fortwerk IV in Bussem, 2 t/m 5 september in De Observant, Amersfoort; 9 t/m 13 september in de Ruïne van Brederode, Velsen.www.theaternomade.nl

theater
volt 1950, festival met (muziek-)theater, pop- en klassieke concerten in en rond Huis te Linschoten bij Woerden. Naar idee en regie van Adriaan Reinink. Nog t/m 31 augustus. Zie ook www.huistelinschoten.nl

theater
Kunst door Theatergroep Suburbia. Een komedie van Yasmina Reza over de vriendschap tussen drie mannen die onder druk komt te staan door een duur kunstwerk. Met Wouter van Lierde, Mathias Sercu en Michiel Nooter. Albert Lubbers regisseert. Het speciaal voor de voorstelling gebouwde theater is een ontwerp van Bas ten Brinke van 70f Architecture. Tot en met 13 september op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. www.theatergroepsuburbia.nl

theater
The Great Flying Circus van Noord-Korea behoort tot de top van de internationale circuswereld. Nog t/m 31 augustus in Theater Carré in Amsterdam. www.stardustbv.nl

theater
Mysterie is de nieuwe voorstelling van Circus Herman Renz, geregisseerd door de gerenommeerde Joseph Bouglione. Met krachtacrobaten, een Rad des Doods, paarden, roofdieren en natuurlijk de clowns Milko en Frenky. De tent staat van 29 t/m 31 augustus in Den Bosch, De Pettelaar; op 2 en 3 september in Hoek van Holland (terrein Stationsweg); 5 t/m 7 september in Noordwijk (Het Wantveld). www.renz.nl.

theater
Zomergasten van Gorki door Theater het Amsterdamse Bos in regie van Frances Sanders. Nog t/m 6 september, om 21.30u. Kaartverkoop aan de kassa in het bos. www.bostheater.nl

dans

dans
Wave, co-productie van Danshuis Station Zuid, de gezelschappen Sylvain Émard Danse en Usine C uit Canada, en Grand Théàtre de Lorient uit Frankrijk. Deel drie in de cyclus Climatology of Bodies. Over het verlangen te versmelten met de omgeving. Op 31 augustus en 1 september in Parkstad Theater Heerlen, op 2 en 3 september in Stadsschouwburg Middelburg.

Meer over