Update

'Uitlevering 'El Chapo' aan VS kan wel maanden duren'

De Mexicaanse regering wil meewerken aan het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten (VS) voor 's werelds grootste drugscrimineel 'El Chapo'. Dat heeft de Mexicaanse minister van Justitie zaterdag bekendgemaakt. Een datum is nog niet genoemd.

Redactie
'El Chapo' na zijn arrestatie op 8 januari 2016 Beeld epa
'El Chapo' na zijn arrestatie op 8 januari 2016Beeld epa

De Mexicaanse autoriteiten zijn al voor de aanhouding van Guzmán begonnen met het voorbereiden van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en rechters hebben volgens president Enrique Pena Nieto vorig jaar de eerste stappen al gezet.

Ook met instemming van Mexico kan de uitlevering nog wel zes maanden op zich laten wachten, zo heeft een ingewijde tegen persbureau AP gezegd die anoniem wil blijven. De advocaten van Guzmán zullen er alles aan doen om zijn uitlevering te dwarsbomen. ,,Vergelijkbare verzoeken duurden soms wel zes jaar'', aldus de bron tegen AP.

Uitlevering naar Amerika is de grootste nachtmerrie van de Mexicaanse Joaquín 'El Chapo' Guzmán, baas van drugskartel Sinaloa in Mexico, schrijft persbureau AP. Vrijdag wilden de Mexicaanse autoriteiten nog niets zeggen over het uitleveringsverzoek van de VS, waar El Chapo is aangeklaagd voor drugssmokkel.

Profiel

Wie is 's werelds 'grootste' drugscrimineel? Lees hier een profiel.

Ontsnappingen

De drugscrimineel werd op 8 januari opgepakt, nadat hij in juli 2015 voor de tweede keer was ontsnapt uit een zwaarbewaakte gevangenis. De laatste ontsnapping, uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis, was een grote nederlaag voor de Mexicaanse president. El Chapo had bij de uitbraak hulp gekregen van binnen en buiten de gevangenis. De hele operatie was goed voorbereid met gangen waar maanden aan was gewerkt.

Na zijn ontsnapping werd een grootscheepse internationale zoektocht op touw gezet. Er stond een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd. Na beide ontsnappingen vroegen de VS om uitlevering, maar Mexico stond er tot nu toe op dat ze de drugsbaron aankonden. Nu lijkt het er dus toch op dat het niet van een derde poging komt.

De juristen van de drugsbaron lieten zaterdag weten alles te zullen doen om hun cliënt in Mexico te houden. 'Beschaafde landen leveren hun burgers niet uit', klaagde een advocaat van Guzmán. 'Waarom moet Mexico onderdanen verkopen alsof ze vaten gedevalueerde olie zijn?'

'El Chapo' na zijn arrestatie op 8 januari 2016 Beeld afp
'El Chapo' na zijn arrestatie op 8 januari 2016Beeld afp

Tunnels

Bekijk hier foto's van de geheime tunnels van 'El Chapo' waardoor de crimineel wist te ontsnappen.

Meer over