Uitlevering Albanese moordenaar verboden

Nederland mag een Albanese moordenaar niet uitleveren aan zijn thuisland. Hij moet daar een gevangenisstraf uitzitten, maar loopt gevaar dat de nabestaanden van zijn slachtoffer hem uit wraak vermoorden. De Albanese autoriteiten hebben niet goed genoeg uitgelegd wat ze doen om de man te beschermen.

Bewerkt door redactie
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van VeiligheidBeeld anp

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag beslist. De man was naar de rechter gestapt, omdat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de uitlevering had goedgekeurd. Volgens de rechter loopt de man 'een reëel risico' op bloedwraak. Ook in de gevangenis is hij niet veilig vanwege de corruptie.

'De Staat bestrijdt niet dat er een serieus risico op bloedwraak bestaat. De antwoorden van Albanië daarover waren vaag. Ze zeiden: bloedwraak is verboden en hij kan juridische bijstand krijgen. Maar ze hebben niet gezegd dat ze hem bijvoorbeeld fysiek beschermen in een afgesloten ruimte', aldus de persrechter.

De man had in oktober 2000 iemand doodgeschoten. Uit angst voor bloedwraak vluchtte hij naar Nederland. Bij verstek werd hij in Albanië veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor moord en verboden wapenbezit.

De rechtbank in Amsterdam, de Hoge Raad en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hadden de uitlevering eerder goedgekeurd. De man spande daarom een kort geding aan. Ook de voorzieningenrechter vond dat de man kon worden uitgeleverd, maar daar ging hij met succes tegen in beroep.

De Staat kan nu naar de Hoge Raad stappen om te zorgen dat de man alsnog wordt uitgeleverd. Gebeurt dat niet, dan betekent de uitspraak van dinsdag dat minister Opstelten opnieuw moet beslissen of de man kan worden uitgeleverd.

20 familieleden van moordenaars

In België speelt dezelfde kwestie rond bloedwraak in Albanië. Daar kregen dit jaar twintig familieleden van Albanese moordenaars al een verblijfsvergunning en steun. De Europese Unie beschouwt Albanië als een veilig land voor zijn burgers, maar deze familieleden krijgen het statuut van erkende vluchteling omdat in delen van Albanië nog altijd de bloedwraak wordt toegepast.

Bij bloedwraak zal de familie van het slachtoffer er alles aan doen om een familielid van de moordenaar om te brengen. De moordpartijen kunnen jaren doorgaan.

Meer over