Uitgever Groene weg om lening voor boek De Roy

Teun Gautier treedt per direct terug als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. Reden hiervoor is een kortdurende lening die Gautier (45) in het voorjaar van 2012 verstrekte aan een initiatief dat moest leiden tot de publicatie van een boek geschreven door Edwin de Roy van Zuydewijn.

AMSTERDAM - Volgens De Groene is er sprake van een 'fundamenteel verschil van inzicht tussen hem en het bestuur en de redactie van De Groene'. Met het vertrek van Gautier is ook de eventuele overname van tijdschrift Opzij van de baan.

Gautier leende 17.000 euro aan het initiatief en dat bedrag werd binnen zeer korte termijn terugbetaald. Maar de uitgever informeerde zijn redactie en het bestuur van De Groene pas vorige week over de lening.

Omdat De Roy van Zuydewijn onderwerp is van journalistiek en politiek debat, zo schrijft De Groene in een persbericht, zou het handelen van Gautier in verband gebracht kunnen worden met de redactionele afwegingen van De Groene. 'De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor bestuur en redactie niet acceptabel.'

Sijbolt Noorda, voorzitter van het bestuur van De Groene Amsterdammer, heeft 'er flink de pest over in'. Gautier was de grote gangmaker achter een eventuele overname van Opzij, het maandblad dat een maand geleden door Sanoma in de etalage werd gezet. 'Wij hebben de uitgever en Stichting Opzij laten weten dat wij niet verder op dat spoor gaan', zegt Noorda, 'Ik weet niet wat ze verder bij de Weekbladpers gaan doen, maar wij gaan ons daar in ieder geval niet voor aanmelden.'

Teun Gautier wil geen commentaar geven op zijn vertrek. 'Wij gaan in goed overleg uit elkaar. En onderdeel van dat overleg is dat wij hebben afgesproken niets toe te voegen aan het persbericht.'

Als directeur van de uitgeverij De Groene Amsterdammer vervulde Gautier ook de functie van financieel directeur bij De Correspondent, de onlinekrant van Rob Wijnberg. Ook die functie zal hij niet meer vervullen.

Gautier trad in mei 2009 aan als directeur-uitgever bij De Groene Amsterdammer. Hij vond dat De Groene zowel op zakelijk als redactioneel vlak minder timide moest zijn en begon lezers te werven door onder meer gratis edities weg te geven. Met succes: onder Gaultier steeg de betaalde oplage van De Groene Amsterdammer van ongeveer 15.000 in 2009 naar bijna 20.000 dit jaar. Hij initieerde de overname van het literaire tijdschrift De Gids en verhuisde met De Groene naar een ander pand.

Het bestaan van de lening kwam vorige week dinsdag aan het licht, toen hoofdredacteur Xandra Schutte om inhoudelijke redenen een verhaal over De Roy van Zuydewijn weigerde. Het verhaal was geschreven door journalist Joost Ramaer en moest een vervolg worden op het eerdere stuk over De Roy van Zuydewijn, dat eind november in De Groene Amsterdammer verscheen. Uit dat stuk bleek dat prins Bernhard onderzoek liet doen naar de ex-man van prinses Margarita.

De Roy van Zuydewijn reageerde verontwaardigd op het weigeren van het vervolgstuk en vertelde Joost Ramaer dinsdagmiddag over de lening. Ramaer heeft toen De Groene ingelicht; een dag later gaf directeur Gautier tekst en uitleg aan het bestuur en de redactie.

Ramaer benadrukt dat hij tot vorige week dinsdag geen weet had van de lening. 'Als Xandra (Schutte, red.) en ik voor publicatie hadden geweten van die betaling, waren wij natuurlijk nooit aan het onderwerp begonnen. Je kunt niet tegelijk iemand betalen en een artikel over hem schrijven.'

Voor zijn periode bij De Groene was Gautier onder andere managing director bij Reed Exhibitions Benelux, adjunct-directeur bij Elsevier Business, mede-oprichter van PM Den Haag en CEO van Telegraaf Expomedia. Bij Het Concertgebouw was hij hoofd marketing, communicatie en verkoop.

undefined

Meer over