Uitgever eist geld kranten voor foto's prins en Máxima

Kranten en persbureaus zullen moeten betalen voor de foto's die ze hebben gebruikt van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta tijdens hun jaarwisseling in Argentinië....

Van onze verslaggever

Party Publishing zegt de exclusieve rechten te hebben verkregen op een serie foto's die is gepubliceerd in de Argentijnse weekbladen Caras en Gente.

Daarvoor heeft de uitgever volgens De Wit 'tussen de één en twee ton' betaald. Het weekblad Gente vroeg 150 duizend dollar voor een pakket van zes foto's. Op de internetsite van het blad (www.gente.com.ar) zijn de foto's te bewonderen.

Het Algemeen Dagblad bracht gisterochtend vier foto's op de voorpagina. Daarop zijn Willem-Alexander en Máxima te zien in Villa Catedral, een dorpje in Patagonië waar de familie Zorreguieta oud en nieuw vierde. De kroonprins en zijn vriendin visten daar, reden er paard en kusten elkaar toen het nieuwe jaar was aangebroken.

Hoofdredacteur Oscar Garschagen van het AD voelt zich niet aangesproken door de eis van Party Publishing.

'Wij hebben een stukje gemaakt naar aanleiding van de publicaties in die twee Argentijnse bladen, en daar horen die foto's gewoon bij. Wij hebben de foto's uit het blad gehaald. En op één ervan hebben we de tekst van het blad laten staan, om te laten zien hoe erover wordt gepubliceerd. Daardoor kunnen we een beroep doen op citaatrecht.'

Een van de foto's werd gisteren verspreid door het ANP. Die foto was afkomstig van de internetsite van Gente. Het Parool drukte de foto af, onder vermelding van de bron en de maker. Toen 's middags de eis van Party Publishing binnenkwam, was de krant al gedrukt en hadden ook andere persbureaus de foto's al in hun bestand opgenomen.

Voor het ANP was de claim van Party Publishing aanleiding om de kranten alsnog te vragen de foto's niet te publiceren.

'Wij hebben dat ook gemeld aan Party Publishing, en die vonden dat wel keurig', aldus William ten Brink, adjunct-hoofdredacteur van het ANP.

Directeur/hoofdredacteur De Wit van Party zou vandaag zijn juridische adviseurs raadplegen over eventuele gerechtelijke stappen. 'Want het blijft toch pikken.'

Meer over