Uitgekotst Halalvlees, schaamte en drank: dit zijn de dissidenten van Wilders

Joram van Klaveren is het achtste Tweede Kamerlid van de PVV dat uit de fractie is gestapt of is gezet. Daarnaast verliet nog een hele trits raadsleden en statenleden de partij. Een overzicht.

Redactie
Hero Brinkman Beeld ANP
Hero BrinkmanBeeld ANP

Maart 2014: Vandaag werd bekend dat ook PVV-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren uit de fractie stapt. De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' zijn mede-aanleiding voor zijn besluit.

Van Klaveren botste al eerder met Wilders. Volgens het AD mailde hij in het najaar van 2012: 'Geert belooft van alles, doet er niks mee en is vervolgens onbereikbaar, want hij mag geen stress hebben. Ik pik het niet langer. Als de tijd daar is, doe ik wat goed is voor mijzelf, want uiteindelijk is een iedere verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven. Jammer dat het zo moet, maar zelfs een ezel stoot zich geen 88 keer aan een steen.

Van Klaveren, die ook een VVD-lijn voorstaat, zou volgens NRC hebben overwogen een eigen, rechtse partij op te richten. Om hem binnenboord te houden, had Wilders Van Klaveren belast met het samenstellen van de Europese kandidatenlijst.

PVV-ers Joram van Klaveren (R) en Geert Wilders. Beeld ANP
PVV-ers Joram van Klaveren (R) en Geert Wilders.Beeld ANP

Maart 2014: Roland van Vliet houdt het voor gezien vanwege de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen'. Hij ervaart de huidige PVV-lijn als 'een glijdende schaal'. Van Vliet gaat verder als zelfstandig Kamerlid.

Roland van Vliet Beeld anp
Roland van VlietBeeld anp

Oktober 2013: Louis Bontes wordt uit de PVV-fractie gezet. Hij zegt een organisatorisch conflict te hebben. Maar volgens Wilders was er een vertrouwensbreuk ontstaan na de kritiek die Bontes had geuit. Hij wilde meer democratie, kon zich niet vinden in de financiële gang van zaken binnen de partij en zei onder meer dat Wilders als een 'dictator' zou handelen en dat fractieleden 'lakeien' zouden zijn.

Louis Bontes Beeld ANP
Louis BontesBeeld ANP

Juli 2012: Jhim van Bemmel stapt uit de fractie nadat hij te horen had gekregen dat hij niet of niet hoog genoeg op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat.

Jhim van Bemmel Beeld ANP
Jhim van BemmelBeeld ANP

Juli 2012: Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven verlaten de fractie. Ze voelen zich in de steek gelaten door Wilders en geven fors af op de partijleider, die volgens Kortenoeven een politbureau om zich heen heeft verzameld van een klein groepje getrouwen.

Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven Beeld ANP
Marcial Hernandez en Wim KortenoevenBeeld ANP

Maart 2012: Hero Brinkman voelt zich gedwarsboomd in zijn pogingen om meer democratie te brengen binnen de PVV en stapt uit de fractie. Ook in de provincie scheidt Brinkman zich af.

undefined

Hero Brinkman Beeld ANP Kippa
Hero BrinkmanBeeld ANP Kippa

November 2010: James Sharpe wil niet verder als parlementariër nadat hij in opspraak was geraakt toen bleek dat zijn bedrijf in 2008 en 2010 in Hongarije was bestraft voor het misleiden van klanten met sms-berichten.

James Sharpe Beeld ANP
James SharpeBeeld ANP

Raadsleden:

Ook moest de PVV al vijf raadsleden zien vertrekken. Chris van der Helm stapte vandaag op om de uitspraken van Wilders. Van der Helm stond vijfde op de lijst van de Partij voor de Vrijheid. Hij gaat als onafhankelijk raadslid verder.

De PVV haalde in 2010 8 zetels in Den Haag, maar vier maakten hun termijn niet af bij de partij. Paul ter Linden stapte in oktober 2013 op na forse kritiek op wat hij noemde 'De Grote Blonde Leider'. De PVV had volgens hem 'sektarische trekken' en PVV'ers zouden er op losgraaien veel geld krijgen terwijl ze niets doen.

Richard de Mos stapte in juli 2012 uit de partij nadat hij niet op de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen was geplaatst. Hij stapte hierna ook uit de fractie in de gemeenteraad in Den Haag.

Arnoud van Doorn stapte in december 2012 uit de partij en bekeerde zich tot de islam. Hij werd vorige maand veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur en een boete van 1000 euro voor ondere andere het verkopen van wiet aan jongeren.

Marjolein van de Waal kon zich ook niet vinden in de werkwijze van de fractie en ging in december 2011 verder als onafhankelijk gemeenteraadslid om korte tijd later helemaal te vertrekken uit de raad.

In Almere splitste gemeenteraadslid Marissa Visser zich in februari 2012 af van de PVV in Almere. Ze vond dat het er in de PVV te hard en te bot aan toeging.

PVV-leden in 2012 in de raad in Den Haag: Machiel de Graaf (2eL), Sietse Fritsma, Richard de Mos, Karen Gerbrands en Arnoud van Doorn (VLNR) Beeld ANP
PVV-leden in 2012 in de raad in Den Haag: Machiel de Graaf (2eL), Sietse Fritsma, Richard de Mos, Karen Gerbrands en Arnoud van Doorn (VLNR)Beeld ANP

En verder: Uitgekotst Halalvlees, schaamte en drank

Hiernaast moest de PVV nog afscheid nemen van een hele trits statenleden. Monica Nunes, Cora Bot-Koeman en Gerton van Unnik stapten in 2012 samen met Brinkman op.

PVV-statenlid in de provincie Utrecht, Jos van Hal Scheffer, diende in juni 2012 ontslag in nadat zijn partner was aangehouden op verdenking van miljoenenfraude.

In april 2012 vertrok het Drentse Statenlid Frans van Rhee omdat hij zich steeds meer schaamde voor de uitspraken en het beleid van de landelijke PVV. De druppel die voor Van Rhee de emmer deed overlopen, was 'de scheldpartij van Geert Wilders' over president Gül van Turkije, die op dat moment een staatsbezoek aan Nederland bracht.

In januari 2012 werd Limburgs Statenlid Cor Bosman uit de fractie gezet nadat hij PvdA-collega Selcuk Özturk 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken' noemde in mail aan zijn partijgenoten. Eerder stapte Harm Uringa uit de Statenfractie vanwege deze mail.

In november 2011 stapt Olof Wullink uit de Gelderse PVV-fractie wegens een verschil van inzicht over het te voeren fractiebeleid, en een maand eerder vertrok Jelle Hiemstra, fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Friesland, omdat de Friese PVV zich niet alleen bezighoudt met hoofddoekjes, maar ook met echt Friese aangelegenheden. Hij voelde zich hierbij te weinig gesteund door de partij.

In diezelfde tijd stapt statenlid Martijn Kap op in Noord-Brabant omdat hij moeite heeft met de wijze waarop de PVV-fractie zich profileert.

In augustus 2011 stelt Daniel van der Stoep zijn PVV-zetel in het Europees Parlement ter beschikking, nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding heeft veroorzaakt.

Ex-PVV'er Cor Bosman noemde PvdA-collega Selcuk Özturk 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. Beeld ANP
Ex-PVV'er Cor Bosman noemde PvdA-collega Selcuk Özturk 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'.Beeld ANP
Daniel van der Stoep verliet het Europees Parlement omdat hij onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt. Beeld ANP XTRA
Daniel van der Stoep verliet het Europees Parlement omdat hij onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt.Beeld ANP XTRA
Meer over