Uitgeblikt

Je weet het nooit helemaal zeker (wacht tot het rode licht gedoofd is), maar het heeft er alle schijn van dat het voorbij is. Televisie is eindelijk uitgeblikt. Als eenvoudige kijker was het nauwelijks bij te benen, die eeuwig draaiende carrousel van gebeurtenissen en hoofden. Wilders, Epke Zonderland, André Kuipers, Patty Brard die zich te pletter stort op het water.

Alleen de NOS al produceerde een karrevracht aan terugblikken en jaaroverzichten. De doorgaans originele nieuwsrubriek EditieNL op RTL kon het zelfs op Nieuwjaarsavond niet laten 2012 nog eens even samen te vatten in koddige onderwerpen.

De NOS was te midden van al dat omzien bepaald niet de slechtste: de terugblik van Dominique van der Heyde op het politieke jaar was in elk geval origineel in z'n aanpak - met glansrijke bijrol voor haar hond en oude auto. Maar ook de NOS leed aan overvloed: na een week van politiek, sport, doden en een Oranje-jaaroverzicht kreeg de kijker op Oudejaarsavond nog eens een nieuwsoverzicht voorgeschoteld. Mooi vormgegeven, maar jongens: wéér die rellen in Haren, de sportzomer, de verkiezingen.

En nóg was toen het jaar niet afgesloten. DWDD speelde een troef breed uit: de vaak vermakelijke filmpjes (vaak afkomstig van internet en Man bijt hond) waarmee het programma dagelijks scoort, worden in DWDD zelf al elke zondag herhaald. De beste komen terug in de maandelijkse media-uitzendingen aan het einde van de maand. Net als vorig jaar praatte Matthijs van Nieuwkerk ze - samen met Claudia de Breij - voor Oudjaar opnieuw aan elkaar. Voor wie de sinterklaaspapierverzamelaar, de Vlaamse bakkentapper Philippe Geubels en de neerstortende huiskat toen nóg niet had gezien, werd De tv draait door in 2012 nog maar eens herhaald op Nieuwjaarsavond.

Maar eerst moest je het feestgeknal van cabaretbommen en oudejaarsconferences nog zien te doorstaan zonder schade aan gehoor of gezicht. Guido Weijers brandde zondag zijn vingers aan flauwe, veel te voorspelbare grappen over 2012.

Gunstige uitzondering was op oudejaarsavond Het eerlijke verhaal. Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries, Niels van der Laan, Jeroen Woe, Joep van Deudekom en Rob Urgert maakten voor de VARA een vlotte, verrassende en afwisselende show vol vrolijke ironie en zelfspot over de volksaard, factcheckers en de alom aanwezige André Kuipers, met hooguit enkele scènes die minder specifiek op het afgelopen jaar sloegen.

Op de avond werd elders een koolzuurrijke cocktail geschonken van Jan Smit, Xander de Buisonjé, Glennis Grace, Jeroen van Koningsbrugge en Guus Meeuwis - allen in steeds wisselende gedaanten, van zanger tot presentator, spelletjeskandidaat of geïnterviewde. Perfecte voorwaarden om de volgende ochtend op de bank het Nieuwjaarsconcert te beluisteren, met de oudejaarskater op schoot. De NOS serveerde vanuit Wenen de belegen oliebol Joop van Zijl, die 'de bloemenpracht uit het Italiaanse San Remo' roemde. Niets nieuws onder de Nieuwjaarszon: een moppie Strauss, walsje hier, marsje daar - de enige die ontbrak was maestro Kleine Viezerik. Even leek het erop, toen dirigent Franz Welser zich met koksmuts en pollepel zelfs volgens Van Zijl ontpopte tot 'cabareteske Sinterklaas'.

We zijn uitgeblikt. Zelden zo uitgekeken naar een nieuw jaar.

undefined

Meer over