nieuws

Uiterst omstreden Britse ‘evacuatie’ van 150 asielhonden en -katten uit Kabul geslaagd

Met een ‘Ark van Noach’-operatie hebben de Britten 94 honden en 79 katten uit Afghanistan geëvacueerd. De reddingsoperatie ging gepaard met een ruzie tussen de Britse minister van Defensie en de eigenaar van een dierenopvang in Afghanistan, oud-marinier ‘Pen’ Farthing.

Paul ‘Pen’ Farthing in Kabul. Beeld NOWZAD
Paul ‘Pen’ Farthing in Kabul.Beeld NOWZAD

De 52-jarige Farthing was na zijn diensttijd in Afghanistan gebleven om een asiel voor honden en katten op te zetten. In de afgelegen provincie Helmand was hij geschrokken van plaatselijke hondengevechten. Hij greep in en bevrijdde de honden die vervolgens een voor een hun weg naar de militaire basis in Now Zad vonden. Daar werden ze huisdieren voor de soldaten. Sommige soldaten namen de honden, en later ook katten, bij hun vertrek mee. Farthing schreef er een boek over: One dog at a time: saving the strays of Helmand.

Het was dan ook geen wonder dat hij ook nu alles op alles heeft gezet om ‘zijn’ resterende honden en katten in veiligheid te brengen. Farthing weigerde zonder de dieren te vertrekken en charterde op kosten van een grote groep dierenliefhebbers een vliegtuig.

De reddingsoperatie leidde tot kritiek, omdat Farthing met zijn actie veel tijd en energie van de Britse militairen had gevergd die beter besteed had kunnen worden. Ook 24 Afghaanse medewerkers van het asiel hadden toestemming gekregen van de Britse ambassadeur om naar het Verenigd Koninkrijk te komen, maar toen Farthing donderdag de kans kreeg om onder bescherming van het leger naar het vliegveld te gaan, werden zij door de Taliban tegengehouden. Farthing vertrok met de dieren, maar zonder zijn medewerkers.

In een kribbige persverklaring liet Defensie weten dat ‘Farthing en zijn huisdieren’ waren gered. Minister Ben Wallace had geklaagd over het ‘intimiderende’ gedrag van de oorlogsveteraan. In een tirade zou hij diens speciale adviseur hebben laten weten diens politieke carrière te zullen verwoesten als medewerking uitbleef. Het Conservatieve Kamerlid Tom Tugendhat, een andere Afghanistanveteraan, vond het schandalig dat de dieren in veiligheid zijn gebracht maar bijvoorbeeld niet het gezin van een tolk.

Farthing kreeg op sociale media steun van dierenliefhebbers. Er bestaan vermoedens dat ook de vrouw van Boris Johnson achter de schermen een rol heeft gespeeld bij de opzienbarende reddingsoperatie, die veel tijd van Britse militairen in beslag nam. Carrie Johnson staat bekend om haar inzet voor dierenrechten en heeft ervoor gezorgd dat de regering van haar echtgenoot bij het maken van beleid denkt aan het welzijn van dieren. Een regeringswoordvoerder heeft haar betrokkenheid ontkend.

Meer over