Uiteenloper

New Kid Tim Haars is zijn geboortedorp Maaskantje dankbaar voor alle deuren die het voor hem opende. Begin april begint zijn nieuwe tv-programma. Over het nachtleven.

DOOR NINA SCHUYFFEL - Presenteren of acteren? Ik kies voor acteren, daar is het voor mij begonnen. In 2001 deed ik het sketchprogramma Pulpshow, de voorloper van New Kids. Ik heb een jaar op de theaterschool gezeten, maar daar ben ik van af gegaan. Ik ben meer een jongen van de praktijk.

Presenteren klinkt zo kunstmatig, maar voor mij is het niets anders dan jezelf zijn voor een lens. Zodra ik in een bepaald format word gedrukt, gaat het mis. Dat gebeurde bij Total Blackout, een spelshow waarbij mensen allemaal opdrachten moesten uitvoeren in het donker. In de studio word je echt op allerlei manieren beperkt. Alles staat vast: die zegt dit, die staat daar. Dat haatte ik. Het ging ook heel erg om de kandidaten en het spel, terwijl ik het leuker vind als het over mezelf gaat in een bepaalde situatie en hoe ik daarmee omga.

Mijn favoriete programma was Tim en Lauren zijn de Bob, waarin ik 's nachts mensen oppikte met de taxi. Op een gegeven moment stapte een man in bij wie ik meteen een spanning voelde. Bleek dat zijn kind kort daarvoor was overleden en zijn vriendin het had uitgemaakt. Hij vertelde daar heel openhartig over en ik hoorde mezelf allerlei adviezen geven. De scheidslijn tussen persoon en presentator is dan weg. Het is de meest ruime vorm van interviewen, je voert eigenlijk gewoon gesprekken.

Veronica of VPRO?

Die keuze wil ik niet maken. Ik vind het bijzonder dat ik voor beide zenders al zo lang werk en dat het totaal niet botst. Ze zijn wat mij betreft vergelijkbaar. Zowel bij Veronica als bij de VPRO kijken ze naar wie je bent als persoon en wat je kan, op basis daarvan word je ingedeeld bij programma's.

Total Blackout deed ik ook op Veronica, maar ik heb gezegd dat het me niet beviel en daar wordt nu rekening mee gehouden. Ze moesten mij toen nog leren kennen, het is een kwestie van uitproberen en kijken of iets werkt of niet.

Mijn nieuwe programma Veronica's Nachtwacht sluit weer beter aan bij wat ik wil. Samen met de marechaussee duik ik in de wereld van de mensensmokkel. Een aflevering later ga ik op pad met Porky Vagina, een Poolse rockformatie met een fascinatie voor varkens. Totaal uiteenlopend, daar houd ik van.

Ik ben blij dat ik veel verschillende dingen mag uitproberen en dat ik ook vaak nee kan zeggen tegen dingen. Dat klinkt arrogant, maar het mooie is dat er door nee te zeggen grotere uitdagingen op je pad komen. Zo heb ik Sterren Springen geweigerd, maar werd ik daarna wel gevraagd voor Wie is de Mol?

New Kids: grap of boodschap?

Grap. Het is altijd iets geweest wat wij leuk vonden om te maken, meer niet. De reden dat het zo veel mensen aansprak, is denk ik dat het zo herkenbaar is. New Kids gaat over een groepje foute jongens in Australian trainingspakken die een klein dorp onveilig maken. Die heb je niet alleen in Brabant, die heb je overal.

Toen de eerste film uitkwam hadden we nooit verwacht dat die zo goed bezocht zou worden. Dat het vervolgens zo ver over de grenzen populair werd - van Duitsland tot Rusland - is natuurlijk helemaal bijzonder.

Voor de Duitse versie is het Brabantse accent vervangen door een heel slecht soort Nederlands-Duits. Dat hebben we zelf opgenomen in de studio. Fantastisch was dat, want we beleefden de hele film opnieuw. Toen kwam ik erachter dat ik de Duitse versie eigenlijk veel leuker vind dan de Nederlandse.

De recensies logen er niet om. NRC gaf New Kids Turbo nul sterren, dat is toch sowieso al humor? Ik vond het helemaal niet erg, het maakte ons alleen maar groter. Het zou pas erg zijn als iedereen het helemaal geweldig zou vinden. Dan zou het maar weinig betekenen.

Maaskantje of Amsterdam?

Maaskantje. Inmiddels is het een toeristische trekpleister geworden: de VVV-tour gaat met de fiets vanuit Den Bosch langs alle plekken waar we hebben gefilmd en eindigt bij de snackbar. Heel bizar, want voor mij is het gewoon het bourgondische Brabantse dorp waar ik ben opgegroeid.

Als je kijkt hoeveel deuren Maaskantje voor mij heeft geopend, moet ik het dorp voor altijd dankbaar blijven. Amsterdam werd opeens een realistische woonplaats, terwijl het daarvoor toch altijd de grote stad was. Voor Brabanders is het niet zo normaal dat je hier naartoe gaat. Mijn oom heeft een lijstje met vakantiebestemmingen waar Amsterdam ook gewoon tussen staat.

Aan de cultuur moest ik wel even wennen. In Brabant is het zo dat je in principe altijd aardig doet tegen elkaar en heel soms maak je een vervelende opmerking. Hier in Amsterdam heerst een soort afzeikcultuur van begin tot eind. In het begin snapte ik dat niet, ik wist niet wat ik terug moest zeggen als ik op straat werd uitgescholden.

Ik vind de anonimiteit hier wel fijn. Buiten Amsterdam is dat anders, daar zijn ze het minder gewend bekende Nederlanders te zien. Hier word ik maar zo'n vijftien keer per dag herkend. O, vind je dat veel? Zet het dan maar niet in het interview, dat staat zo arrogant.

Crocs of Nike Air Max?

Nike Air Max natuurlijk. Ik háát Crocs. Die dingen zijn a: lelijk, b: lelijk en c: lelijk. Alsof je je voeten in een lap rubber wikkelt en het dan een naam geeft. En waarom Crocs? Omdat het materiaal zo op een krokodil lijkt ofzo? Slaat nergens op.

Een paar keer heb ik aan yoga gedaan, daar liepen ook veel mensen op crocs. Ik had het zo druk dat ik dacht: misschien word ik daar rustig van. Maar het was niets voor mij, ik hoor gewoon druk te zijn.

Sowieso heb ik niet zo veel met het spirituele. Voor Veronica's Nachtwacht kom ik bij iemand die geesten oproept met een frequentieapparaat. Ik geloof daar helemaal niets van, volgens mij sterven mensen gewoon en dan houdt het op.

Het ergste vind ik dat onwetende mensen een waarheid krijgen voorgelegd die niet bestaat. En dat mediums als Char en Derek Ogilvie daar weer geld aan verdienen. Zelf ben ik een keer met mijn moeder bij Jomanda geweest toen ik een jaar of acht was. Werd ik op een bepaalde manier gemasseerd en kreeg ik een ingestraalde knuffel mee. Dat ding kostte 25 gulden. Snap je wat ik bedoel?

Wel of geen voorbeeld voor kinderen?

Dat is een moeilijke. Voor de VPRO maak ik al een aantal jaren kinderprogramma's en daarnaast deed ik New Kids, dat behoorlijk grof is. Soms kom ik kinderen van 4 tegen die alle quotes uit hun hoofd kennen en dan staan die ouders er helemaal trots bij te kijken. Dan denk ik wel: oké, het is 12+ en daar is in principe een reden voor. Maar goed, het is dan de verantwoordelijkheid van de ouders en niet van mij.

Op zich vind ik het wel een mooi idee om een boodschap over te brengen met wat ik doe. In het nieuwe seizoen van Van God Los speel ik iemand die zich helemaal verliest in het pokercircuit. Det loopt niet goed af. Maar ik ben echt de laatste die met een opgeheven vingertje zal zeggen: doe dit niet, want zelf was ik vroeger ook niet bepaald een rolmodel. Ik heb een kwajongensperiode gekend waarin ik fietsen jatte en doorverkocht en van het geld alleen maar zat te blowen. Dus een voorbeeld zou ik mezelf niet noemen.

Bart de Graaff of Rutger Castricum?

Bart de Graaff. Hij was volgens mij de eerste presentator die volledig zichzelf was voor de camera en die ook zichtbaar plezier had in wat hij deed. Ik denk dat ik daar meer op lijk dan op presentators die strak in pak met een microfoon in de hand recht voor de camera staan en zeggen: 'welkom bij... een of andere zaterdag avondshow'. Daar vind ik niet zoveel aan.

De Graaff was brutaal, maar sympathiek brutaal. Hij zei iets grappigs over iemand en nam het publiek daarin mee. Het slaat nergens op als je mensen alleen maar gaat dissen om het dissen. Rutger Castricum doet dat een beetje, maar ik denk dat als je bang voor hem bent dat ook wel iets zegt over jezelf. Zo'n Annemarie Jorritsma kan er eigenlijk helemaal niet mee omgaan. Terwijl het toch een soort spelletje is. Als je dat niet kunt spelen, twijfel ik of je verbaal überhaupt sterk genoeg bent voor een politieke functie.

CV Tim Haars

1981:Tim Haars wordt geboren in Den Bosch en groeit op in Maaskantje. Hij heeft een oudere broer: Steffen 2001:Sketchprogramma Pulpshow op Veronica 2005-2006:Presentator Sixpack 2007-2008:Gerrie van Boven in de serie New Kids, te zien op Flabber, 101TV en Comedy Central 2010:Film New Kids Turbo,

Aan de slag bij de VPRO, voor het Villa Achterwerk-programma Dier Vermist en later Proefles 2011: Film New Kids Nitro 2013:Kandidaat Wie is de Mol? Vanaf april te zien in

Veronica's Nachtwacht en vanaf september te zien in Van God Los

Tim Haars woont samen met zijn vriendin in Amsterdam

undefined

Meer over