Uitdager Koizumi verovert toppositie Japan

Niet ex-premier Hashimoto, maar Koizumi is dinsdag gekozen tot LDP-voorzitter. Donderdag zal hij Mori opvolgen als premier...

Uitdager Junichiro Koizumi heeft de favoriet van de oude garde, ex-premier Ryutaro Hashimoto, dinsdag overtuigend verslagen bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de Japanse Liberaal-Democratische Partij (LDP). Aangezien de LDP de grootste regeringspartij is, zal Koizumi's verkiezing tot opvolger van premier Yoshiro Mori donderdag niet meer dan een formaliteit zijn.

Koizumi heeft vooral gewonnen dankzij overweldigende steun uit de partijdistricten. De afgelopen dagen werd dit al duidelijk. Het was voor het eerst dat de districten zoveel gewicht in de schaal konden legden. De 47 districten kregen 141 stemmen, naast de 346 stemmen van de LDP-parlementariërs. Koizumi haalde 298 stemmen, Hashimoto slechts 155. Hashimoto, die van 1996 tot 1998 premier was, leidt de grootste factie in de LDP. De conservatieve kandidaat Shizuka Kamei trok zich op het laatste moment terug ten gunste van Koizumi, terwijl minister van Economische Zaken Taro Aso 31 stemmen behaalde.

'Ik denk dat je dit een vreedzame revolutie kunt noemen', zei een zelfverzekerde Koizumi na zijn triomf. Ook commentatoren signaleerden een verschuiving in de partij die aangetast is door corruptie en factiestrijd. De partij-elite bekokstoofde voorheen meestal wie tot partijleider werd verkozen.

'Verander de LDP, verander Japan', was de leuze waarmee Koizumi campagne voerde. Hij beloofde economische en politieke hervormingen. In zijn kabinet wil hij hervormers, jongeren en vrouwen opnemen. De traditie dat de belangrijkste facties naar rato posten krijgen in de regering, wil hij doorbreken.

Maar Koizumi zal niet uitsluitend hervormingsgezinde politici kunnen opnemen, omdat hij dan de steun van de oude garde van de LDP verliest. Koizumi zal moeilijk de facties van Hashimoto en Kamei kunnen negeren. Bovendien kampt hij met het probleem dat de twee kleine partijen in de regeringscoalitie niet happig zijn op hervormingen.

Na zijn zege was Koizumi niet erg concreet over zijn plannen. 'Politiek is een kwestie van compromissen sluiten, zeggen ze. Soms zal ik een compromis moeten sluiten, soms zal ik mijn visie moeten doordrukken.'

De komende maanden zal Koizumi toch iets van zijn beloften moeten waarmaken. In juli zijn er verkiezingen voor de Japanse senaat. Uit angst deze verkiezingen te verliezen, is premier Mori door zijn partij tot aftreden gedwongen. Onder zijn leiding was de LDP in opiniepeilingen onder de 10 procent gedaald. Aan Koizumi de taak tot een goed resultaat te komen, anders kan zijn premierschap van korte duur zijn.

Als Koizumi donderdag Mori opvolgt, is hij de elfde premier van Japan in dertien jaar.

Meer over