Uitbundige Patty en de sartoriale soberheid van Fons de Poel

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld
Beeld

Patty Brard

Vóór je 60ste vier keer in de huwelijksarena stappen, zoals Patty Brard en de meneer hiernaast hebben gedaan - ik vind het een notitie in de annalen waard. Óf je hebt een verdomd slechte kennis van jezelf óf je bent een onverbeterlijk romanticus óf je houdt wel van een feestje. Van het eerste kunnen we Patty niet beschuldigen. Ik denk dat er weinig mensen zijn met zo veel zelfspot (die immers voortkomt uit zelfkennis) als zij. Op je 59ste trouwen in een lila minijurk getuigt van een formidabel gevoel van humor - en schijt aan de rest.

Let wel: Brard weet heel goed wat mode is. Ik vermoed dat zij iedere wereldbefaamde designer in haar kast heeft hangen. Ze haalt ze er de laatste tijd alleen zo zelden uit. Nu is het Ibiza voor en Ibiza na. Als het maar fladdert, rinkelt en glimt.

Ik vind het jammer. Ik zie haar liever zo als hierboven: stoer, scherp, schalks. Een ruim, wit overhemd onder een goed gesneden zwart jasje behoort tot de modecanon, terecht. Het zwarte hemdje geeft aan dat het nooit te laat is voor frontale bescheidenheid. Daarbij is Mrs. Van de Vijver een VVV'er. Leden van deze vereniging (ik behoor er ook toe) hebben een Vette huid, een Vette lach en Vet op plekken waar we dat liever niet hebben. Met dit goed gekozen, geinige pakje rekent ze met dat laatste stijlvol af. Ze ziet eruit als een feestje waarvoor ik graag uitgenodigd had willen worden.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Fons de Poel

Het viel niet mee, maar na lang zoeken heb ik ook een 59-jarige tv-ster gevonden met vier voortijdig beëindigde huwelijken. En nog wel in onverdachte hoek, want bij de KRO. Fons de Poel (Hatert, 1955) kent u van Brandpunt en Netwerk, programma's waarin hij als presentator, laat ik zeggen, de hyperbool niet schuwt. Na Mart Smeets bezet Fons de Poel de tweede plek op de lijst van presentatoren die het vaakst stiltes combineren met een veelzeggende blik. In het geval van De Mart begrijp ik dat, maar De Poel is katholiek, rooms notabene, dus waarom zo ernstig? Neem je werk serieus, maar jezelf niet, zou ik hem als mede-paap willen adviseren.

Terzake. Zo onstuimig als hij is op het slagveld van de liefde, zo gelijkmatig is zijn garderobe. Altijd een keurig jasje, gecombineerd met een jeans of - als de occasie daar om vraagt - een nette pantalon, zoals hierboven op de loper bij een recent tv-gala. Op een zonnige zaterdag zien we hem wel eens door Laren struinen in die typisch Gooise klederdracht van witte broek en V-halstrui, maar veel gekker zal Fons het niet snel maken. Frappant, die sartoriale soberheid bij een man die zich zo nadrukkelijk positioneert als romanticus. Net zo frappant als de keuze van de bril. Waarom bewust níét opteren voor contactlenzen, maar vervolgens een bril dragen die bijna onzichtbaar is? Ja, lieve lezers, het leven zit soms vol kolen en geiten.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Meer over