Cijfers bij het nieuws

Uitbraak in gevaccineerd Mongolië, een flardje geel op de reiskaart en minder dan 300 ic-patiënten

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: zowel in Mongolië als in San Marino is de vaccinatiecampagne vergevorderd. Toch kampt het eerste land met een nieuwe uitbraak en krijgt het tweede een geel reisadvies. Intussen keren Nederlandse ziekenhuizen langzaam terug naar het oude normaal.

Woensdag waren er verkiezingen in Mongolië. Ambtenaren die moesten toezien op het stemproces dragen beschermende kleding. Beeld AFP
Woensdag waren er verkiezingen in Mongolië. Ambtenaren die moesten toezien op het stemproces dragen beschermende kleding.Beeld AFP

Zwakke plekken Chinees vaccin mogelijk zichtbaar in Mongolië

Al heeft Mongolië meer dan de helft van de bevolking volledig ingeënt, het Aziatische land kampt toch met een snel toenemend aantal besmettingen. De uitbraak leidt tot nieuwe zorgen over de effectiviteit van het Chinese vaccin van Sinopharm – het meest gebruikte vaccin in Mongolië.

Het uitgestrekte steppeland bleef het grootste deel van 2020 coronavrij. Ingeklemd tussen Rusland en China heeft Mongolië ruime beschikking over zowel Russische als Chinese vaccins. Sinopharm is met 4,3 miljoen doses het meest gebruikte middel in het land met 3 miljoen inwoners, maar bevat niet de effectievere mRNA-technologie, zoals bijvoorbeeld Pfizer en Moderna.

Dat merken de Mongolen, nu het aantal nieuwe besmettingen al twee weken met zeventig procent stijgt. De gevolgen voor de zorg zouden beperkt blijven, omdat gevaccineerde mensen na infectie wel minder ziek worden dan personen zonder inenting.

San Marino kleurt niet langer oranje

Wie op reis gaat naar San Marino hoeft bij terugkeer in Nederland niet langer een negatieve test te overleggen of in quarantaine te gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode voor het reisadvies donderdag aangepast van oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) naar geel (‘vakantiereizen mogelijk, let op risico’s’). Reizigers moeten bij aankomst wel een vaccinatiebewijs of negatieve test. In San Marino is de afgelopen week geen enkele coronabesmetting gemeld. Het door Italië omringde staatje telt 30.000 inwoners, daarvan is al 64 procent volledig gevaccineerd.

Ziekenhuizen keren langzaam terug naar het oude normaal

Steeds minder Nederlanders liggen in het ziekenhuis vanwege covid-19. Donderdag waren minder dan 800 coronapatiënten aanwezig in het ziekenhuis, waarvan minder dan 300 op de intensive care.

Een week geleden lagen er nog zo’n 1.100 covid-patiënten in het ziekenhuis, waarvan bijna 400 op de ic. Dat er meer ruimte komt voor reguliere zorg, is te zien aan de gestage toename van non-coronapatiënten op de ic. Dat zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding nu 554, het hoogste aantal sinds december. Ook was het minder vaak nodig om coronapatiënten te verplaatsen naar een andere regio. Vorige week gebeurde dit 19 keer, in april nog 144.

Intussen neemt de toestroom van coronapatiënten nog steeds af. Afgelopen week zijn er dagelijks gemiddeld 62 nieuwe patiënten opgenomen, waarvan 8 op de ic. Dat is ongeveer eenderde minder dan de week ervoor.

Meer over