NieuwsDomino's

Uitbaters Domino’s Pizza slepen moederbedrijf voor de rechter in conflict over ‘machtsmisbruik’

Uitbaters van Domino’s Pizzarestaurants zijn verwikkeld in een escalerende strijd met het moederbedrijf, Domino’s Pizza Nederland, dat zij beschuldigen van machtsmisbruik. Woensdag staan 69 van de 80 franchisenemers, ondernemers die voor eigen kosten en gewin een of meerdere Domino’s Pizzarestaurants uitbaten, tegenover hun broodheer voor de rechter.

Uitbaters van Domino’s Pizzarestaurants zijn verwikkeld in een escalerende strijd met het moederbedrijf, Domino’s Pizza Nederland, dat zij beschuldigen van machtsmisbruik. Beeld Hollandse Hoogte / PA Images
Uitbaters van Domino’s Pizzarestaurants zijn verwikkeld in een escalerende strijd met het moederbedrijf, Domino’s Pizza Nederland, dat zij beschuldigen van machtsmisbruik.Beeld Hollandse Hoogte / PA Images

Tientallen franchisenemers dreigen hun financiële afdracht aan het moederbedrijf op te schorten.

De escalerende strijd tussen ’s werelds grootste pizzaketen en haar Nederlandse franchisenemers, die het overgrote deel van de restaurants daadwerkelijk runnen, komt aan de vooravond van ingrijpende nieuwe wetgeving. Die moet rust en helderheid moet brengen in de franchisebranche, waar vaker onenigheid is.

Ruim 34 duizend winkels van veelal bekende ketens worden in Nederland gerund door ondernemers die betalen voor gebruik van de formule: franchisenemers. Hema, Albert Heijn, Etos, Gamma, zelfs de McDonald’s; vaak is de zaak om de hoek de broodwinning van een middenstander. Als deze franchisenemer in conflict raakt met het moederconcern, legt hij het dikwijls af.

Zeker als het gaat om grote, internationale ketens’, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vorige maand tegen de Volkskrant. Met een nieuwe franchisewet, die Keijzer voor het einde van het jaar naar de Tweede Kamer wil sturen, wil zij de positie van de franchisenemer versterken. In recente jaren vochten onder andere Intertoys, drogisterijketen DA, Albert Heijn en Hema in het openbaar conflicten uit met hun franchisenemers. Vaak wint de franchisegever (maar niet altijd).

Franchisenemers van Domino’s Pizza, die in Nederland samen 259 van de 285 restaurants bestieren, zeggen dat het moederbedrijf de afgelopen jaren steeds meer geld uit hen perst. Dat doet Domino’s Pizza volgens de franchisenemers onder meer door hen allerlei diensten, producten en andere kostenposten op te leggen tegen hoge, niet-marktconforme prijzen.

‘Minder marge’

‘Daardoor hou ik steeds minder marge over’, zegt een franchisenemer uit de Randstad. ‘Maar ik kan er nauwelijks iets tegen doen.’ Domino’s begrijpt wel ‘dat er bij een aantal franchisenemers het beeld bestaat dat de winst onder druk staat.’ Dat komt door externe ontwikkelingen, zoals de verhoging van de btw en van het minimumloon, zegt de keten – niet door toedoen van Domino’s. De keten zegt dat de gemiddelde winst per vestiging in 2018 recordhoogte bereikte.

De Volkskrant sprak de afgelopen weken met zeven huidige en voormalige franchisenemers van Domino’s Pizza. Ook kreeg de krant inzage in vertrouwelijke correspondentie en juridische documenten.

Meer lezen

Middenstanders die voor eigen rekening de formule van een grote keten uitbaten, zogeheten franchisenemers, zijn bij conflict vaak overgeleverd aan de grillen van het moederbedrijf. Het kabinet wil wetgeving om de machtsbalans te herstellen. Een opstand van restaurantuitbaters tegen ‘s werelds grootste pizzaketen laat zien waarom.

Meer over