Uit principe doop niet bijwonen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Mijn broer laat zijn twee kinderen dopen. Hij geeft als reden dat zijn kinderen straks op school niet de enigen zijn die geen communie doen en dat in zijn schoonfamilie alle kinderen worden gedoopt. Van huis uit zijn wij niet religieus. Mijn weerzin tegen de katholieke kerk, met schandalen van kindermisbruik, discriminatie van vrouwen en homo's is erg groot. Ik zou het liefst, op grond hiervan de doop van mijn neefjes niet bijwonen. Mijn ouders zeggen dat ik dat niet kan maken en dat ik mijn principes even aan de kant moet zetten. Wat zou u doen?
Naam bij redactie bekend

Mijlpaal

Mijn overbuurman weigerde vanuit zijn geloof naar de crematie van zijn buurman te gaan terwijl ze een prima relatie hadden. Ik ben tegen lijkverbranding, luidde zijn verklaring. Principes gingen voor de relatie. Natuurlijk ga je naar de doop van je neefjes. Vanwege jullie relatie ben je aanwezig bij een mijlpaal in hun leven. Daar kan geen principe tegenop.
Toon Geluk (58), Veenendaal

Leeg ritueel

Ik begrijp dat uw broer deze stap alleen zet opdat zijn kinderen geen buitenbeentjes worden. Tegenover de kerk zullen de ouders dus de schijn ophouden van religieuze betrokkenheid. Dit lijkt mij geen zuiver motief: daarvoor is een doop niet bedoeld. Verder lijkt de druk die uw ouders uitoefenen mij ongepast, want zelf hebben zij u niet gedoopt of religieus grootgebracht. Alles overziend lijkt mij dit een leeg ritueel en in uw positie zou ik dat niet willen bijwonen.
Robert Scheltens (62), Oegstgeest

Vele eeuwen

Weeg uw principes tegen elkaar af. Welk principe vindt u belangrijker? De relatie met uw broer en zijn kinderen of uw weerzin tegen de kerk? De kerk zal nog vele eeuwen bestaan, hoe lang kunt u nog genieten van het samenzijn met uw broer en kinderen?
George Herber (57), Heemskerk

Respect

Uw ouders hebben gelijk: zet je principes aan de kant. Als je aanwezig bent bij een doop betekent dat niet dat je de ideologie van de katholieke kerk deelt. Net zoals je te gast bent bij een bruiloft of op een begrafenis. Ook al zijn de rituelen en het geloof niet de jouwe, je bent er om je respect naar je familie te betuigen. Naar de doop ga je uit respect voor je broer. Ook al vindt u het maar poppenkast of twijfelt u aan zijn motieven. Daar gaat het niet om. Uw broer en zijn vrouw kiezen voor een doop en uit respect bent u erbij. U doet het voor hen.
Astrid Dekkers (43), Den Haag

Net zo hypocriet

Een principe is niet iets wat je even aan de kant kan zetten, dan is het namelijk geen principe meer. Als je naar de doop gaat, ben je net zo hypocriet als je broer.
Barend Ambrosius (51), Kekerdom

Fatsoen en wellevendheid

Mijn advies: gaan. Als christen ga ik ook naar bijeenkomsten van niet-gelovigen waarmee ik principieel moeite heb. Niet omdat ik dan min of meer mijn instemming zou betuigen. Wel omdat ik zo mijn liefde en respect toon aan vrienden, bekenden en familie. Van fatsoen en wellevendheid is nog nooit iemand slechter geworden.
Ruurd Ubels (52), Nijkerk

OVER TWEE WEKEN:

Seks om hem tevreden te houden?

Ik ben 66 en heb sinds acht jaar een relatie met een zachte en bescheiden man van 73. Hij wil nog seks maar ik niet meer. Ik heb altijd prima gevreeën maar na twee gynaecologische operaties veertien jaar geleden zijn mijn lustgevoelens minder. Bezoeken aan de seksuoloog destijds brachten daarin geen verandering. Als mijn vriend geen seks heeft, geeft het na veertien dagen veel spanning, zodat ik hem tegemoetkom en hij opklaart. Eenmaal bezig is het geen straf, maar ik wil het eigenlijk niet. Als je geen honger hebt, moet je dan eten? Een minnares wil hij niet. Hoe nu verder?
Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 15 juni 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over