Uit en in

Bij het opruimen van de zolder kwam ik mijn eerste cd-rek (of moet je schrijven rack?) tegen en begon direct te twijfelen....

Samen met die aangeklede stoelen kun je ook de getamponneerde wanden tot de mode van 1996 verklaren. Er moeten her en der nogal wat tamponneersetjes in Nederland liggen die op gezag van Ariadne of VT Wonen werden aangeschaft. Daarmee brachten dames 'met een hobby' ingenieuze patronen op de muur aan. Wie wat gemakzuchtiger was ingesteld, hield het bij achteloze vlekken op de muur, de zogeheten Toscaanse wand. Een befaamd interieurontwerpster die deze mode lanceerde, noemt het nu met terugwerkende kracht de frescopest. We kunnen vaststellen dat die is uitgewoed, onrustig als we ervan werden, en dat de muren weer egaal zijn, bijna medicinaal wit.

Dat overdadige interieur met zijn gevlekte wanden, aangeklede stoelen en oversized gordijnen die heel dramatisch over de vloer sleepten, is in een onbewaakt moment vervangen door een nieuwe helderheid. Witte muren die oplichten dankzij stralend halogeen of indirecte tl-verlichting, strakke witte laminaatkasten of anders donkerbruin. Stylisten doen er alles aan om die nieuwe helderheid aan te prijzen, en anders is het wel zichtbaar in de verbouwde restaurants en cafés. Wie nu nog een luchter ophangt is een onverbeterlijke romanticus.

Zou bij deze trend ook de terugkeer van de lamellen (de verticale luxaflex) passen? Ik verwacht van niet. Dat heeft toch te veel de bijsmaak gekregen van het goedkope kantoor in de slaapwijk, de assuradeur die kantoor aan huis houdt en daarmee de binnenglurende buurt op afstand houdt. Daarbij kleefde aan de lamellen een groot bezwaar: hoe ze te reinigen? Ik herinner me dat ik ze eens in de badkuip gestopt heb, en dat het resultaat niet overhield. Gekreukt en onregelmatig van lengte keerden ze terug voor het raam. Aan onhandige spullen hebben we in deze tijd van de nieuwe helderheid helemaal geen behoefte. Weg ermee!

Meer over