Volkskrant AvondZondag 26 april

Uit de hel – Bergamo durft het leven weer te omarmen | Wel of niet op meivakantie? ‘Ik heb nauwelijks mensen gezien. Fantastisch’

Een lege grasmat in Stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht. Beeld Getty Images
Een lege grasmat in Stadion Galgenwaard, de thuisbasis van FC Utrecht.Beeld Getty Images

Vandaag belangrijk

Voetbaladvocaat: FC Utrecht maakt goede kans bij rechter; De Graafschap, AZ en Cambuur niet
De besluiten van de KNVB bij het afronden van het voetbalseizoen hebben bij meerdere clubs kwaad bloed gezet. Wat zijn de kansen van FC Utrecht, AZ, Cambuur en De Graafschap als zij in beroep gaan?

Brabantse nertsen besmet met het coronavirus, onderzoek naar bron
Op twee nertsenfokkerijen in Milheeze en Laarbeek zijn coronabesmettingen bij nertsen geconstateerd. De om hun bont gewilde diertjes zijn vermoedelijk besmet geraakt via zieke werknemers van de Brabantse fokkerijen. De kans dat de nertsen op hun beurt weer mensen besmetten zou verwaarloosbaar zijn. Toch is de openbare weg rondom de bedrijven afgezet en mogen ze tijdelijk geen nertsenmest afvoeren.

Politieke crisis voor Bolsonaro een grotere dreiging dan de pandemie
Alsof een pandemie nog niet genoeg is, krijgt Brazilië ook nog een politieke crisis te verwerken. President Bolsonaro heeft het verbruid bij zijn populairste bondgenoot, Sérgio Moro, en hun ruzie lijkt nu zijn grootste bedreiging.

Live: Bezetting ic-bedden loopt weer terug na dag van stagnatie | Laagste aantal coronadoden Italië sinds half maart
De sterfte door corona is de afgelopen week in Nederland teruggelopen. Ook is de bezetting van de ic voor covid-19-patiënten gedaald. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Crisis bij 50Plus bereikt climax: voorzitter Geert Dales stapt op
Geert Dales stapt op als partijvoorzitter van 50Plus. Met zijn vertrek komt de zware interne crisis die de afgelopen weken in de ouderenpartij woedde tot een climax.

Chinese artsen naar Noord-Korea; geruchten over gezondheid Kim Jong-un zwellen aan
China heeft een team inclusief artsen naar Noord-Korea gestuurd om het regime te adviseren over de toestand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat hebben drie bronnen tegen persbureau Reuters gezegd.

Vanavond op de televisie

In Tegenlicht (NPO 2, 22.20 uur) aandacht voor het groeiende verzet tegen reclame. Zo pleit de Amerikaanse jurist Ramsi Woodcock, die billboards de ‘schoorstenen van de geest’ noemt, voor een verbod. Meer tips vindt u hier. Zin in een nieuwe serie? Op onze seriepagina verzamelen we recensies van het beste dat sites als Netflix, Videoland, Primevideo en NPO Start te bieden hebben.

Opinie

In het gesprek over de coronazorg moet het ook gaan over kwaliteit van leven
Gáán voor genezing, afzien van elk ingrijpen, gekust willen worden door je naasten, de dood bewust tegemoetgaan – laat mensen zelf kiezen hoe ze omgaan met de kwetsbaarheid van het bestaan. Als we anders leren denken over zorg, kunnen we veel schrijnend leed voorkomen, betoogt Andries Baart.

Elena Biondi, arts in het Papa Giovanni XIII-ziekenhuis in Bergamo, houdt de smartphone bij Diana Andreoli, die zo contact kan hebben met haar familie.  Beeld Giulio Piscitelli
Elena Biondi, arts in het Papa Giovanni XIII-ziekenhuis in Bergamo, houdt de smartphone bij Diana Andreoli, die zo contact kan hebben met haar familie.Beeld Giulio Piscitelli

Aanraders van de redactie

Uit de hel. Bergamo durft het leven weer voorzichtig te omarmen
Nergens in het door corona zwaar getroffen Italië is het zo erg als in Bergamo. Fotograaf Giulio Piscitelli en correspondent Jarl van der Ploeg zien hoe het in de stad langzaam de goede kant opgaat.

Wel of niet op meivakantie? ‘Ik heb nauwelijks mensen gezien. Fantastisch’
Gaan we wel of niet op meivakantie? Niet iedereen houdt zich aan de oproep van premier Rutte vorige week om thuis te blijven. ‘De meerderheid van de eilandbevolking staat positief tegenover vakantiegangers.’

Staatssteun voor Air France-KLM: Nederland en Frankrijk doen het samen, maar ieder voor zich
Het zou een gelegenheid par excellence zijn geweest om eensgezindheid uit te stralen. De binationale actie voor steun aan Air France én KLM liet het tegenovergestelde zien.

‘Echte aandacht, dat is waar het grootste gebrek aan is’
Heeft de Volkskrant-lezer wel behoefte aan een interview met een dominee in deze serie? Marleen Blootens heeft erover geaarzeld. Het prikkelt daarom misschien wel des te meer dat God niet voorkomt in haar antwoord op de vraag wat een zinvol leven is.

De familie Von Weersch op panoramacamping Gulperberg in het glooiende Limburgse landschap.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De familie Von Weersch op panoramacamping Gulperberg in het glooiende Limburgse landschap.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Zelfgemaakte cocktails om Koningsdag thuis wat op te fleuren
Afdingen op de vrijmarkt, slenteren over straat en daarna neerploffen op een overvol terras: het zit er dit jaar met Koningsdag niet in. Wie thuis toch wat sfeer wil creëren, kan zelf cocktails bereiden. Tess Posthumus, één van de beste cocktailmakers van Nederland, deelt haar tips.

Column: In de supermarkt in de provincie was de sfeer heel anders dan in de stad. Niemand hield afstand
Columnist Aaf Brandt Corstius had zich verplaatst naar een dorp in de provincie. In de plaatselijke Spar merkte ze dat de sfeer daar heel anders was dan in haar grootstedelijke supermarkt. ‘In deze dorps-Spar liepen mensen ongedwongen rond, als in oude tijden, en kochten losse broodjes die onverpakt in een open schap lagen. Het voelde exotisch.’

Meer over