UEFA onderzoekt Kroatische supporters die vuurwerk op het veld gooiden

De disciplinaire commissie van de UEFA is zaterdag een onderzoek begonnen naar wangedrag van Kroatische supporters tijdens het EK-duel met Tsjechië (2-2).

Vuurwerk op het veld bij Tsjechie - Kroatië. Beeld photo_news
Vuurwerk op het veld bij Tsjechie - Kroatië.Beeld photo_news

De wedstrijd in Saint-Étienne werd vrijdag na 86 minuten zelfs even stilgelegd door de Engelse arbitrage. Kroatië leidde met 2-1 toen er vanuit een hoek van het stadion, waar veel Kroatische fans verbleven, brandend en ontploffend vuurwerk op het veld werd gegooid. Ook ontstonden flinke vechtpartijen op de tribunes. Supporters van Kroatië zouden zich ook racistisch hebben uitgelaten.

Kroatische spelers wisten hun rellende aanhang enigszins te kalmeren. Na ongeveer vijf minuten kon de wedstrijd worden hervat, met de niet meer verwachte gelijkmaker van Tsjechië in de extra tijd als pijnlijk gevolg voor Kroatië.

De Kroatische bondscoach en selectie hebben geen goed woord over voor hun aanhang. 'Ik kan niet begrijpen waarom we energie hebben moeten verspillen aan onze eigen supporters', zei Perisic, maker van de 0-1, na afloop. De Kroatische bondscoach Ante Cacic plakte het stempel 'sportterroristen' op de supporters achter het doel. 'Deze mensen zijn echt eng, daarom noem ik ze hooligans.'

Turkije moet vrezen voor een geldboete van de UEFA. Turkse supporters staken vrijdagavond vuurwerk af tijdens het door hun ploeg verloren duel met Spanje (3-0). Ook gooiden ze vuurwerk op het veld. Enkele fans zouden ook het speelveld hebben betreden.

DE UEFA legde eerder op dit EK Rusland een voorwaardelijke schorsing en een boete van 150 duizend euro op. Russische supporters gingen in de slotfase van het duel met Engeland in Marseille op de vuist met Britten.

Meer over