UCI: positieve test Chris Froome tijdens Vuelta, renner nam te hoge dosis astmamedicijn

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome (Sky) is tijdens de Ronde van Spanje dit jaar positief getest op het middel salbutamol. Dat heeft de internationale wielerbond UCI woensdag bekendgemaakt. Salbutamol is een geneesmiddel tegen astma dat wielrenners maar in bepaalde mate mogen gebruiken, omdat het anders prestatiebevorderend zou werken.

Chris Froome viert zijn Vuelta-overwinning Beeld anp
Chris Froome viert zijn Vuelta-overwinningBeeld anp

In de urine van Froome werd 2000 nanogram per milliliter salbutamol gevonden - het dubbele van de toegestane hoeveelheid. Alles boven de 1000 ng/ml overschrijdt volgens het wereldantidopingagentschap WADA de norm voor 'verondersteld therapeutisch gebruik'. Het is nu aan Froome en zijn ploeg Sky om te bewijzen dat hij niets fout heeft gedaan.

De Brit schreef dit jaar geschiedenis door in een seizoen het eindklassement van de Tour de France én de Ronde van Spanje te winnen. In 2014 werd Froome ook al geconfronteerd met vragen over astma en medicijngebruik, toen op tv-beelden te zien was hoe hij tijdens een wedstrijd een astma-inhaler gebruikte. Nu laat hij weten in een verklaring van zijn ploeg: 'Het is bekend dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn. Mijn astma werd erger tijdens de Vuelta, dus nam ik op advies van de teamarts een hogere dosis salbutamol. Zoals altijd heb ik er met alle voorzichtigheid voor gezorgd dat ik niet meer nam dan was toegestaan.'

Ook Sky-teambaas Dave Brailsford reageerde op de positieve test van Froome. 'Dat zijn waarde nu afwijkend is, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan bewijzen dat salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat Chris precies de medische richtlijnen heeft gevolgd om zijn astmasymptomen te bestrijden en dat hij binnen de grenzen van de toelaatbare dosis is gebleven. Maar natuurlijk zullen we alles doen om te helpen met het beantwoorden van de vragen.'

Op de aanwezigheid van een middel als salbutamol tijdens een test volgt niet direct een schorsing van de betrapte wielrenner, zo staat te lezen in de dopingregelementen van de UCI. Wel zijn er al eerder renners gestraft voor een te hoge concentratie salbutamol in het lichaam. In 2007 werd de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi negen maanden geschorst voor het gebruik van het middel. Diego Ulissi kreeg drie jaar geleden eveneens een schorsing opgelegd vanwege te hoge waarden tijdens de Giro d'Italia.

Het is niet de eerste keer dat team Sky in opspraak raakte door het gebruik van medicijnen. In september vorig jaar onthulde Fancy Bear, een Russisch hackerscollectief, dat Tourwinnaar Bradley Wiggins tijdens zijn carrière meermaals was geïnjecteerd met het verboden corticosteroïde triamcinolon.

Attesten

Het ging hierbij om zogenoemde TUE's, medisch attesten. Door het zetten van een handtekening kan een dokter het gebruik van een medicijn door een sporter legaliseren, na goedkeuring door de betreffende sportbond. Ook Froome maakte gebruik van zulke attesten. In 2014 gaf de UCI hem toestemming om cortisonen te gebruiken tijdens de Ronde van Romandië, die hij won.

Over medische attesten is in het verleden al veel te doen geweest. Na de gelekte gegevens van Sky reageerde Tom Dumoulin, die zelf zegt nog nooit een attest te hebben aangevraagd, in De Limburger: 'Dat is toch valsspelen? Ik heb wel eens een pufje gebruikt, maar daar had ik geen toestemming voor nodig. Dat mocht gewoon. Dit gerommel met attesten gebeurt heel vaak. Het zit nog ingebakken in de sport. En volgens mij worden die attesten bij voorbaat al goedgekeurd. Het systeem werkt voor geen meter.'

De medische attesten zijn legaal, maar stroken niet met het zero-tolerancebeleid dat Sky zegt te voeren. Het imago van een brandschone ploeg, die het wielrennen op wetenschappelijke basis en met marginal gains (minimale winstmarges) wilde vernieuwen, liep het afgelopen jaar fikse deuken op.

Het nieuws over een verdacht pakketje dat in 2011 bij de Dauphiné Liberé zou zijn afgeleverd leidde zelfs tot een onderzoek door het Britse antidopingbureau UKAD en tot een hoorzittingen voor een speciale onderzoekscommissie van het Britse parlement. Het onderzoek bleef zonder gevolgen.

Voorlopig mag Froome nog koersen. Hoe lang het onderzoek gaat duren en wat de mogelijke uitkomst gaat zijn, daar doet de UCI geen uitspraken over. Een van de mogelijkheden is dat Froome wordt geschrapt als winnaar van de Vuelta. In dat geval komt nummer vier, Wilco Kelderman, alsnog op het podium.

Bradley Wiggins na zijn winst in de Tour de France Beeld anp
Bradley Wiggins na zijn winst in de Tour de FranceBeeld anp

De beste en rijkste wielerploeg ligt al een tijdje onder vuur. Team Sky blijkt niet zo zuiver als het al jaren beweert te zijn. Het indirecte bewijs van manipulatie groeit. 'Teambaas Brailsford is oneerlijk geweest.'

De wielerploeg zou schoon rijden. Bewezen is er nog niets, maar de verdachtmakingen stapelen zich op. Wanneer stapt de van zijn voetstuk gevallen ploegbaas Brailsford op?

In 2016 raakte Sky-renner en winnaar van de Tour de France Sir Bradley Wiggins in opspraak. Niks aan de hand, zei de Brit. Gewoon een geval van allergie. Zijn ploeg Sky, die jarenlang volhield dat dispensatie voor verboden middelen niet past bij een zero-tolerancebeleid, lijkt hetzelfde te doen als alle andere grote wielerploegen in de laatste decennia. Ronkende beloften blijken glasharde leugens.

Chris Froome, geflankeerd door zijn ploeggenoten van Team Sky, rijdt als winnaar van de Tour de France over de eindstreep in de laatste etappe van 2016. Beeld epa
Chris Froome, geflankeerd door zijn ploeggenoten van Team Sky, rijdt als winnaar van de Tour de France over de eindstreep in de laatste etappe van 2016.Beeld epa
Meer over