Überhip (toen, hè)

Wat is uw favoriete gadget van toen?, vroegen we u. Tientallen lezers reageerden. Wat blijkt: u houdt van rekenen. En u bent trouw aan uw lievelingsapparaat. Want veel oude gadgets blijken nog altijd te werken.

De Atari 2600 of de Sony Walkman, was onze gok, zullen wel het vaakst worden ingestuurd. Waarschijnlijk omdat deze apparaten - kun je ze eigenlijk wel gadgets noemen? - onze favoriet zijn. De Atari 2600, omdat het de eerste fatsoenlijke spelcomputer voor thuis was en daarachter een portie jeugd is versleten die nu zou leiden tot jeugdzorginterventie. En de Walkman, omdat deze de muziekcollectie, bestaande uit cassettetapes met opnamen van de Soulshow van Ferry Maat en Curry & Van Inkel, mobiel maakte, waardoor aardrijkskunde dragelijker werd.

U bent meer nut-gericht in uw gadgetkeuze. De vaakst door de lezer ingestuurde gadget is een rekenmachine. En dan niet van het soort waarmee je kunt controleren of de kruidenier de btw-verhoging een beetje koosjer heeft doorgerekend, maar een waarmee je utiliteitswerken ontwikkelt. Zoals de HP-35, de eerste zakcalculator van Hewlett-Packard. 'Een openbaring', schrijft Eddy Gerretsen uit Delft. De HP werkte met de zogenoemde Poolse notatie, een manier waarbij berekeningen uitgevoerd worden zonder gebruik te hoeven maken van haakjes. Om bijvoorbeeld de berekening (2 x 3) / 4 uit te voeren, toets je in 2 [enter] 3 × 4 ÷.

Handig.

Toen Gerretsen rond 1972 bij TNO werkte, werd de HP-35 daar geïntroduceerd en maakte op slag alle handboeken en logtabellen overbodig, want alle wiskundige en geometrische functies zaten erin. 'Ik heb toen snel duidelijk gemaakt dat ik niet zonder zo'n apparaat kon', schrijft hij, 'dus het tweede apparaat op de afdeling was voor mij.' Kosten: 1.000 gulden per stuk - ongeveer 450 euro.

Ook Ed. Schulte uit Oosterhout stuurde een rekenmachine in, een Prinztronic C30 uit 1974. De aanleiding voor de aanschaf was het ontwerp van de 'inmiddels gesloopte' Rabobank in Leersum. Schulte werkte aan de ramen van het gebouw, die onder een hoek van 45 graden in de gevel stonden. Alle berekeningen voor de constructie moesten worden uitgevoerd met staartdelingen, een monnikenwerk. Dus toen de firma Rinck in Gorinchem een rekenmachine in het assortiment kreeg, was de aankoop snel gedaan, ondanks de forse prijs van 169 gulden en de wachtlijst. Gekocht op 10 juli 1974, blijkens een vermelding aan de binnenzijde van het batterijvak. Energiezuinig was de Prinztronic niet: hij gebruikte vier batterijen per vier maanden, aldus architect Schulte. 'Dat kwam neer op 10 gulden per jaar.' Destijds een aardig bedrag. De C30 was misschien niet energiezuinig, duurzaam is hij wel: hij blijkt het nog altijd te doen.

Rene Frederiks uit Amersfoort zond zijn scientific expandable Calculator HP48SXin, 'mét separate Equation Library Application card'. Gekocht in 1989 voor de astronomische bedragen van 1.159 en 300 gulden. En ja hoor, hij werkt nog. Hans van Winkel uit Hooge Zwaluwe mocht als aspirant-vakbondsbestuurder in 1975 aan de slag met de TI 1265 van Texas Instruments bij de Industriebond NVV. 'Vele cao-onderhandelingen - van de kleinste bedrijven tot aan de SuikerUnie, CSM, DSM Limburg -, de privatisering van DSM en de vele Sociale Plannen die ik heb afgesloten: de TI was aan mijn zijde', schrijft Frederiks. En doet-ie het nog? Natuurlijk.

Om begrijpelijke redenen zijn ook de eerste thuiscomputers geliefd. Sommigen van u herinneren zich misschien nog wel de Philips P2000T, in de jaren tachtig bij tientallen tegelijk aangeschaft door middelbare scholen, vanuit de gedachte dat we later allemaal op z'n minst de programmeertaal Basic onder de knie moesten hebben. Lezer Hans Vles uit Middelburg nomineert zijn ZX 80. Om zijn zoon en neefje van 8 kennis te laten maken met de 'brute rekenkracht' van deze computer, schreef Vles dit programmaatje in Basic:

1.

Genereer tussen 1 en 100 de getallen a, b en c. Zet een teller op 1.

2.

Reken de drie kwadraten uit.

3.

Kijk of a kwadraat + b kwadraat = c kwadraat

4.

Zo nee: verhoog de teller met 1 en reken drie nieuwe getallen uit en ga door.

5.

Zo ja, projecteer op de tv: 'Hoera! Pythagoras werkt voor 3, 4, 5 bij tellerstand ...' (6, 8 10, 12, 16, 20, 24, 32, 40, 48, 64, 80 5, 12, 13, et cetera)

Na enkele minuten getallenkraken kwam de ZX met een uitkomst en maakte Vles een rondedansje door de kamer. 'Alleen toen mijn eerste kristalontvanger werkte, in 1947, was ik nog meer opgewonden.'

Niet alles wat u instuurde is bedoeld voor spartaans rekenwerk. We zagen ook diverse Game Boys (werkend) en andere spelcomputers (maar geen Atari) voorbijkomen. Bernie Putters uit Capelle aan den IJssel nomineert zijn buzzer, begin jaren negentig, in het pre-mobieletelefoontijdperk een geliefd apparaat. Als iemand je nodig had, meldde het schermpje het nummer dat je moest bellen - vanuit een telefooncel. Putters heeft ook een apparaatje om telefoongesprekken mee op te nemen: klik het snoer van de hoorn in het apparaat, verbind het apparaat met de telefoon en met een dicteerapparaat en elk gesprek kan worden opgenomen. 'Werkt nog perfect.' Wisten we al.

Destijds überhip was de Nokia 8110i. Speelde een hoofdrol in de film The Matrix, dus moest Marcus Kuitenbrouwer hem hebben. 'Natuurlijk had ik ook zo'n zonnebril als Neo.' Hij doet het nog als het moet. Zijn wij ondertussen benieuwd wie er over tien jaar nog telefoneert met zijn iPhone 3GS. We spreken u graag tegen die tijd weer.

undefined

Meer over