NieuwsUber stopt in Barcelona

Uber verlaat Barcelona nadat politici kant van taxichauffeurs kozen

Uber en zijn Spaanse evenknie Cabify gaan met ingang van vrijdag weg uit Barcelona. Ze worden verjaagd door een nieuwe regel, die klanten verplicht hun ritten minimaal een kwartier van tevoren vast te leggen.

Maartje Bakker
Demonstranten houden een Cabify-bestuurder tegen in Barcelona Beeld AFP
Demonstranten houden een Cabify-bestuurder tegen in BarcelonaBeeld AFP

Het is een overwinning van de traditionele taxichauffeurs op hun nieuwe concurrenten. Dagenlang staakten ze en blokkeerden ze met hun wagens de Gran Vía, een van de grote verkeersaders in Barcelona. Het ging er bepaald niet zachtzinnig aan toe: auto’s van Uber- en Cabify-chauffeurs die zich in de buurt waagden werden vernield, politieagenten raakten gewond.

Toch kwamen de Catalaanse regioregering en het stadsbestuur van Barcelona de taxibranche tegemoet. Een rit met Uber of Cabify moet vanaf vrijdag minimaal een kwartier van tevoren worden geboekt. In de stad Barcelona gaat binnenkort zelfs een wachttijd van een uur gelden, kondigde de linkse burgemeester Ada Colau aan.

‘Verbanning’

‘Dit bestaat nergens in Europa en gaat totaal niet samen met de snelheid van onze diensten’, liet Uber donderdag weten. Cabify, marktleider in Barcelona, spreekt over ‘een verbanning’. Meer dan 3.500 mensen verliezen volgens de platforms hun werk door het nieuwe beleid. De chauffeurs hebben al laten weten dat ze van het regiobestuur een schadevergoeding zullen eisen van 1,1 miljard euro.

Ook het belang van de burger ‘wordt ernstig geschaad’, meent Cabify. Het lijkt er inderdaad op dat gebruikers de kant van de nieuwe vervoersdiensten kiezen. Een opiniepeiling van de krant La Vanguardia liet zien dat 64 procent tegen het invoeren van de wachttijd is, ‘omdat dat slechter uitpakt voor de consument’.

De voorman van de taxivakbond in Barcelona reageerde echter opgetogen op het besluit van Uber en Cabify om weg te gaan uit de stad. ‘Een zege van hardwerkende arbeiders op de slavendrijvers van de multinationals’, zei hij tegen Spaanse media.

De staking van de taxichauffeurs in Madrid werpt ondertussen nog geen vruchten af. De taxistas willen dat de wachttijd ook in hun regio gaat gelden, maar de rechtse regiopresident Ángel Garrido en de linkse burgemeester Manuela Carmena gaan daar voorlopig niet mee akkoord. In plaats daarvan legden zij een ander voorstel op tafel: de klant zou zich op minimaal 300 tot 500 meter van de Uber-chauffeur moeten bevinden voordat hij wordt opgepikt. De taxichauffeurs nemen daar echter geen genoegen mee.

Meer over