Uber-topman Travis Kalanick treedt terug om aan zichzelf te werken

Het hing natuurlijk al in de lucht, maar nu is het officieel: topman Travis Kalanick van Uber treedt tijdelijk terug. Hij gaat aan zichzelf werken, schrijft hij in een mail aan het personeel van het door schandalen geplaagde bedrijf. Hij rept in zijn schrijven niet over de seksismeklachten op de werkvloer.

Laurens Verhagen
Travis Kalanick Beeld ap
Travis KalanickBeeld ap

Kalanick windt geen doekjes om zijn eigen situatie. Hij heeft tijd nodig om het recente en plotselinge verlies van zijn moeder te verwerken, schrijft hij. Maar ook om aan 'Travis 2.0' te werken. Deze nieuwe, verbeterde versie van zichzelf is noodzakelijk om ook Uber 2.0 te formeren.

De laatste maanden kwam Uber negatief in het nieuws door aanhoudende problemen, vooral op het gebied van de totaal verziekte en seksistische bedrijfscultuur. Kalanick bleek hier zelf ook aan bij te dragen. Dat is niet alles: er loopt een rechtszaak vanwege de vermeende diefstal van technologieën bij een concurrent, er is gedoe met spionerende appjes en er is een hele rij aan vertrokken topmannen.

Klachten serieus nemen

Het advocatenkantoor van voormalig minister van Justitie Eric Holder lichtte in opdracht van Uber de bedrijfscultuur door en is inmiddels met een lange lijst met aanbevelingen gekomen. De eerste daarvan is een versterking van het management met een operationeel directeur en een herverdeling van de taken van de 40-jarige Kalanick.

Daarnaast raadt het advocatenkantoor Uber aan een onafhankelijk voorzitter van de raad van bestuur aan te stellen, en maatregelen te treffen zodat klachten over discriminatie en intimidatie serieuzer worden genomen. Verder zou het bedrijf er goed aan doen relaties op de werkvloer te verbieden en het alcoholgebruik bij werkgerelateerde evenementen aan banden te leggen.

Eerder deze week werd Emil Michael, hoofd van de zakelijke tak, al de laan uitgestuurd. Hij zou bij minstens twee incidenten betrokken zijn geweest waarbij sprake was van wangedrag. De bestuurder gold als een vertrouweling van Kalanick. Vorige week werden ook al twintig werknemers ontslagen.

De leegloop bij Uber

Anthony Levandowski
Waymo, Googles divisie voor zelfrijdende auto's, beschuldigde oud-medewerker Anthony Levandowski van diefstal van duizenden pagina's bedrijfsgevoelige informatie. Deze informatie zou hij hebben meegenomen naar Uber toen hij daar hoofd van de zelfrijdende auto-afdeling werd. In mei ontsloeg Uber Levandowski.

Sherif Marakby
Marakby werd door Uber aangetrokken om de zelfrijdende autotechnologie te ondersteunen. Hij vertrok in april rond de rechtszaak van Waymo over gestolen technologie, maar volgens Uber is zijn vertrek daar niet aan gerelateerd. Marakby ging terug naar Ford, waar hij voor zijn Uber-avontuur 25 jaar had gewerkt.

Anthony Levandowski Beeld ap
Anthony LevandowskiBeeld ap

Jeff Jones
In maart stapte de tweede man bij Uber onverwacht op. Hij verklaarde: 'Het is duidelijk dat mijn aanpak en manier van leiderschap niet passen bij wat ik heb gezien en meegemaakt bij Uber'.

Eric Alexander
Topman bij Uber in Azië is begin juni ontslagen toen bekend werd dat hij het medisch dossier van een vrouw had bemachtigd nadat zij was verkracht door haar Uber-chauffeur in India.

Gautam Gupta
De financiële topman van Uber vertrekt in juli om bij een start-up te gaan werken.

Josh Mohrer
Hoofd van Uber in New York nam in mei ontslag om zich bij Tusk Ventures te voegen.

Rachel Whetstone
Hoofd communicatie Whetstone nam in april ontslag te midden van de negatieve publiciteitsstorm rond het bedrijf.

Brian McClendon
Eind maart nam het hoofd van de kaartenafdeling ontslag om zich te richten op een politieke carrière.

Charlie Miller
De veiligheidstopman nam in maart ontslag om aan de slag te gaan bij Didi Chuxing.

Amit Singhal
Vicepresident van engineering werd in februari gevraagd om op te stappen vanwege vermoedens van ongewenste intimiteiten bij zijn vorige baan.

Rachel Whetstone Beeld ap
Rachel WhetstoneBeeld ap

Emil Michael
Hij was Chief Business Officer bij Uber en de rechterhand Travis Kalanick, en verliet in juni het bedrijf. Hij zou bij minstens twee incidenten betrokken zijn geweest waarbij sprake was van 'wangedrag.

David Bonderman
De miljardair en zakenman legde zijn functie in de raad van bestuur bij Uber neer na een slecht getimede grap over vrouwen. Die maakte hij tijdens een vergadering om de vrouwonvriendelijke werksfeer aan te pakken. Collega Arianna Huffington zei dat uit data blijkt dat als er een vrouw in de raad van bestuur zit, de kans veel groter wordt op een tweede vrouw in de raad. 'Eigenlijk wat het bewijst is dat de kans groter wordt dat er meer wordt gekletst', reageerde Bonderman.

Wat er voorafging aan het terugtreden van de Uber-topman

De acht plagen die Uber teisteren
Van bedrijfsspionage tot een wel erg temperamentvolle topman: hoe taxidienst Uber de afgelopen maanden in een ongecontroleerde slip raakte.

Leegloop door seksismebeschuldigingen
De uitkomsten van onderzoek naar de seksistische machocultuur bij Uber zijn zo vernietigend dat er koppen gaan rollen in de hoogste echelons van het bedrijf.

'Uber gebruikt gestolen technologie voor zelfrijdende auto's Google'
Waymo, Googles divisie voor zelfrijdende auto's, beschuldigt een oud-medewerker van de diefstal van duizenden pagina's bedrijfsgevoelige informatie. De voormalige werknemer is nu in dienst bij Uber.

Kalanick laat Trump onder druk toch vallen
Toen verschillende taxidiensten in New York staakten vanwege het omstreden inreisverbod, twitterde Uber gewoon te blijven rijden. Op internet werd opgeroepen tot een boycot, waarop Travis Kalanick toch maar besloot uit de economische adviesraad van de Amerikaanse president Donald Trump te stappen.

Meer over