Uber-topman Kalanick laat Trump vallen

Uber-topman Travis Kalanick stapt uit de economische adviesraad van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft de oprichter van de internationale taxidienst donderdag laten weten in een interne mail aan zijn medewerkers, meldt technologiesite Recode.

Protest tegen het inreisverbod van Donald Trump op JFK-airport. Beeld anp
Protest tegen het inreisverbod van Donald Trump op JFK-airport.Beeld anp

In de brief, integraal overgenomen op Recode, noemt Kalanick het inreisverbod als belangrijkste reden voor de breuk. Het niet toelaten van reizigers uit zeven moslimlanden druist volgens hem in tegen de kernwaarden van Uber en Amerika. Kalanick noemt immigratie als belangrijke voorwaarde voor het succes van Amerika en van Uber. Volgens Kalanick is het een 'misverstand' dat hij met zijn deelname aan de adviesraad Trump en diens standpunten zou steunen.

Boycot

Het besluit volgt na een aantal turbulente dagen voor Uber. Toen verschillende taxidiensten in New York dit weekeinde staakten vanwege het omstreden inreisverbod, twitterde Uber gewoon te blijven rijden. Op internet werd opgeroepen tot een boycot. Zondagavond laat riep het bedrijf alsnog een fonds van 3 miljoen dollar in het leven, bedoeld voor gedupeerden van het inreisverbod.

Het opstappen van Kalanick betekent een tegenslag voor Trumps toch al moeizame verhoudingen met de tech-industrie. Hij had Kalanick en Tesla-baas Elon Musk dan wel weten te strikken voor zijn adviesraad, diverse bedrijven uit de industrie hebben zich veelvuldig uitgesproken tegen Trump.

Acties van de tech-industrie

Ook het inreisverbod kwam hem op veel hoon te staan. Google, Starbucks en Airbnb namen diverse acties om een statement te maken. Half december hield Trump nog een charmeoffensief voor de grote namen van de techindustrie. Onder meer Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon), Sheryl Sandberg (Facebook) en Larry Page en Eric Schmidt (Alphabet) waren daarbij aanwezig.

Trump die tijdens zijn campagne nog uithaalde naar Amazon en Apple (die zijn Iphones maar in de VS moest maken in plaats van China), sprak toen alleen lovende woorden. 'Ik ben hier om ervoor te zorgen dat het goed met jullie gaat', aldus Trump volgens The New York Times.

Facebook, Apple, Twitter en Microsoft ondernemen vooralsnog niks concreets, maar spraken wel hun afschuw uit.

Meer over