Uber-bestuurder stapt op na verzwijgen onderzoek seksuele intimidatie

Bestuurder Amit Singhal van Uber Technologies vertrekt bij het techbedrijf, nadat aan het licht kwam dat bij zijn vorige werkgever Google een onderzoek naar hem liep vanwege seksuele intimidatie. Dat maakte het bedrijf achter onder meer de bekende taxi-app maandag bekend.

Redactie
Amit Singhal. Beeld Reuters
Amit Singhal.Beeld Reuters

Volgens ingewijden zou hij bij zijn aanstelling hebben verzwegen dat bij zijn vorige werkgever een onderzoek naar hem liep wegens ongewenste intimiteiten.

Topman Travis Kalanick zou, toen dat alsnog aan het licht kwam, het ontslag van Singhal hebben geëist. Zijn vertrek komt nadat Uber vorige week besloot tot het instellen van een intern onderzoek naar seksuele intimidatie bij het bedrijf onder leiding van voormalig minister van Justitie Eric Holder. In dit onderzoek moest ook de Singhal-zaak worden meegenomen.

Singhal was was pas een maand in dienst bij de afdeling engineering van Uber. Hij hield onder meer toezicht op de ontwikkeling van software. Singhal werkte sinds 2000 vijftien jaar voor Google waar hij eindverantwoordelijke was voor de technologische ontwikkeling van de gelijknamige zoekmachine, die aan de basis stond van het succes van het Amerikaanse technologiebedrijf.

Seksisme

'Er hangt een giftige atmosfeer voor vrouwen.' Sillicon Valley blijkt een verborgen, lelijke kant te hebben. Bij bedrijven als Uber worden vrouwelijke werknemers seksistisch behandeld. Lees dit verhaal van Economie-redacteur Lisa van der Velden over seksisme in Silicon Valley. 'Blijf weg van de eierstokken'

Macho

Oud-minister Holder werd aangesteld nadat in The New York Times meer dan dertig (ex)-Uber-medewerkers vertelden over seksisme en een macho-mentaliteit op de door mannen gedomineerde werkvloer.

'Op mijn eerste dag bij Uber stuurde mijn nieuwe manager mij een reeks chatberichten', schreef programmeur Susan Fowler vorige week in een explosieve blogpost over haar tijd bij het vervoersbedrijf Uber. 'Hij had een open relatie, zei hij, en zocht vrouwen om seks mee te hebben'.

Vorige week trad ook Tannen Campbell, voorheen vicepresident bij Virtual Reality-bedrijf Magic Leap, met haar verhaal naar buiten. Zij sleepte haar oud-werkgever voor de rechter vanwege het seksisme dat zij en andere vrouwelijke werknemers voor hun kiezen kregen.

Meer over