U2 terug op aarde en de zeiler die schipbreuk leed

U2 is 'uit de ufo gestapt' en speelt de Ziggo Dome plat; de blues is aan het wegkwijnen maar de grootste blueskenner ter wereld zorgt dat de muziek niet voorgoed verdwijnt, en Thomas de Trein leeft in een totalitaire wereld. Dat en meer in de Lunchpauze van vandaag.

Bono in Ziggo Dome. Beeld epa
Bono in Ziggo Dome.Beeld epa

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, hield vanmorgen zijn allereerste 'State of the Union. Daarin zei hij dat het voorstel van de Europese Commissie om 120 duizend migranten over Europa te verdelen een verplicht karakter moet krijgen.

De verslagenheid is groot na het plotselinge overlijden van schrijver en kunstbewonderaar Joost Zwagerman. 'Joost, ik wil niet dat je dood bent.' Lees hier de reacties van vrienden, collega's en bekenden.

Frankrijk heeft de eerste van in totaal zo'n duizend vluchtelingen ontvangen die het land deze week van Duitsland overneemt. Lees de laatste ontwikkelingen rond de vluchtelingencrisis in ons liveblog.

De natuurvergunningen voor de kolencentrale van RWE in de Groningse Eemshaven kunnen eindelijk door de beugel, oordeelt De Raad van State.

En ook Australië begint met bombardementen op IS in Syrië.

Jean-Claude Juncker Beeld afp
Jean-Claude JunckerBeeld afp

Voor bij de koffieautomaat

'U2 is geland. Uit de ufo gestapt. Terug op aarde.' Het zal u niet zijn ontgaan: de legendarische rockband is in Nederland en trad gisteravond op in Ziggo Dome. Recensent Robert van Gijsel was erbij en is laaiend enthousiast. Over het bandgeluid: 'U2 scheurt van het podium in een basale, bikkelharde en smerige rocksound, die zelfs weinig memorabele nieuwe nummers als Raised by Wolves optilt', over de visuele show: 'blakende visuele pracht, waarbij je mond echt even openvalt' en eigenlijk gewoon over alles: 'U2 in de Ziggo Dome was een louterende ervaring die zit vastgeklonken in het rockgeheugen van eenieder die er bij was.'

Plots een oorverdovende klap, de klap die zijn leven op zijn kop zou zetten. Wouter Verbraak (39) wist meteen: het geluid van krakend carbon. Hij schoot overeind. Hij sprak de zin die hij nooit dacht te hoeven gebruiken: mayday mayday, this is Team Vestas Wind. In de laatste aflevering van de serie over mensen bij wie het leven op de kop staat: de zeiler die schipbreuk leed. (+)

Bono van U2 in Ziggo Dome Beeld anp
Bono van U2 in Ziggo DomeBeeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Wouter verbraak tijdens de Volvo Ocean Race 2014-15 Beeld getty
Wouter verbraak tijdens de Volvo Ocean Race 2014-15Beeld getty

De blues is aan het wegkwijnen. Muzikanten krijgen witte begeleiders, er sluipt meer soul in, blazers en piano worden vervangen door synthesizers. Reden voor de Nederlander Guido van Rijn, de grootste blueskenner ter wereld, om een complete discografie van het blueslabel Paramount te maken. Zo blijft het unieke materiaal in elk geval bewaard. De Volkskrant zocht hem op in Overveen. (+)

Bij het zien van de beelden van de vluchtelingencrisis willen veel mensen Iets Doen, schrijft Sheila Sitalsing in haar column. Maar liever geen geld geven. 'Want stel je voor dat de directeur een lease-auto krijgt, van onze centen.' En dus gaan mensen naar zolder en grabbelen 'wat van de zooi die tijdens Koninginnedag 2009 onverkoopbaar bleek en sindsdien in een vochtige doos ligt te schimmelen' bij elkaar en doneren ze dat aan het Rode Kruis. 'Het is officieel: er is Iets Gedaan.' (+)

The Carter, Reagan, Bush sr, clinton, Bush jr & Obama blues, het boek van Guido van Rijn. Beeld .
The Carter, Reagan, Bush sr, clinton, Bush jr & Obama blues, het boek van Guido van Rijn.Beeld .
Bij de noodopvang voor vluchtelingenvan het COA in de Americahal in Apeldoorn liggen ruimtes inmiddels vol met kleding, toiletartikelen, ondergoed en speelgoed. De spullen zijn de afgelopen dagen gedoneerd. Beeld anp
Bij de noodopvang voor vluchtelingenvan het COA in de Americahal in Apeldoorn liggen ruimtes inmiddels vol met kleding, toiletartikelen, ondergoed en speelgoed. De spullen zijn de afgelopen dagen gedoneerd.Beeld anp

Grabbelton

Wist u dat de Teletubbies eigenlijk nachtmerrie-achtige samensmeltingen van mens en machine zijn, die worden gebruikt voor het uitzenden van doelloze content via de schermen op hun buik? Of dat de wereld van Thomas de Trein het summum is van een totalitair regime: je mag best doen wat je wilt hoor, zolang je maar precies het spoor volgt dat voor je is uitgelegd. En wat te denken van de klei-animatie Pingu, over een schattig pinguinnetje: dat is eigenlijk een statement tegen het krijgen van kinderen - de wereld is al overbevolkt genoeg.

Deze duistere observaties zijn afkomstig van redacteuren van The Guardian. Zij stoften hun oude videobanden af en gingen op zoek naar de verborgen boodschappen (voor volwassenen) in oudere kinderprogramma's. Want dat vrolijke hedendaagse Disney- en Pixarfilms vaak een diepere moraal bevatten is inmiddels wel bekend. Het blijkt dus dat de makers van oudere series er ook wat van konden...

De Teletubbies: Dipsy, Laa Laa, Po en Tinky Winky. Beeld anp
De Teletubbies: Dipsy, Laa Laa, Po en Tinky Winky.Beeld anp

Bent u de eerste die de nieuwste muziektrends doorheeft, of loopt u achter de rest aan? Als u vaak via Spotify naar muziek luistert is de tool 'Found them First' een goede manier om dat te testen. De app pluist uw speellijsten door en kijkt of u een van de eersten was die een bepaalde track afspeelden. Is dat het geval, dan heeft u die artiest 'ontdekt'. Hoeveel artiesten heeft u gestreamd voordat ze groot werden?

null Beeld Found Them First
Beeld Found Them First

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over