U spreekt met de islam: geintje of serieuze bedreiging?

Dreigden Bjorn M. (31) uit Brunssum en Milko V. (36) uit Heerlen vorige week maandag vanuit een schuurtje in een weiland langs de A2 bij Susteren echt met 'een terroristisch misdrijf', zoals het Openbaar Ministerie hun ten laste heeft gelegd? Of was het een misplaatste grap, enkele dagen na de aanslagen in Parijs? Of hebben zij zelfs helemaal niet met alarmnummer 112 gebeld, zoals zij zelf stellen?

null Beeld anp
Beeld anp

'U spreekt met de islam IS', zo meldde iemand aan 112. 'De wereld vergaat. Luister goed naar de televisie. Luister naar de Dombo en de Kikker. Luister, doe niets, zal niemand iets gebeuren. Alleen luister. U heeft gezien waar ik bel allang. Niemand komt hier dichtbij er gaan ongeluk gebeuren. Ik wil niemand praat, ik wil alleen meneer Rutten hier bij mij. Ik geef u dit nummer en meneer Rutten gaat me bellen.'

Er werd in gebrekkig Nederlands ook nog gezegd: 'Niemand komt in de buurt van die Dombo en de Kikker. Overal staat alles klaar. Alles is voorbereid. Wat wilt u, de wereld vergaat?'

Ordediensten

Na dit telefoontje rukten de ordediensten massaal uit naar het weiland langs de A2. De snelweg werd in beide richtingen afgesloten. Een arrestatieteam deed een inval in het schuurtje en rekende het tweetal in. De Explosieven Opruimingsdienst deed uitgebreid onderzoek, maar vond geen explosieven.

Volgens Dagblad de Limburger waren de verdachten gekleed in carnavalspakken: de een als olifant, de ander als kikker.

Maar dat wordt door Joost Schoffelen, advocaat van M., stellig ontkend. Volgens hem ontkent zijn cliënt ook dat hij 112 heeft gebeld. V. heeft volgens zijn raadsvrouw evenmin een 112-oproep gedaan. Het OM onderzoekt nog wie met de alarmcentrale heeft gebeld, onder meer via stemherkenning.

Fles Bacardi

Volgens advocaat Schoffelen was zijn cliënt, die in scheiding ligt, een feestje aan het bouwen in het schuurtje. 'Fles Bacardi erbij, vuurkorf aan, ze wilden blijven kamperen in het huisje. Ze hadden lol samen. En opeens staat een heel arrestatieteam voor je neus. Hij kreeg een mitrailleur en pistool tegen zijn hoofd, moest zich helemaal uitkleden en zat een half uur op zijn knieën in de stromende regen. Daarna werd hij poedelnaakt afgevoerd', aldus Schoffelen.

Kort voor de politie-inval had hij nog met de Limburgse omroep L1 gebeld, vertelt de advocaat. 'We zitten in een huisje, er is niets aan de hand', had hij volgens Schofferen gezegd. Donderdag moet de raadkamer beslissen of het tweetal, dat in voorarrest zit, langer vast blijft.

Meer over