U-pagina

Rutte regelt het wel

Dat de Amerikaanse congresleden onze premier Rutte niet een weekendje laten overkomen, is mij een raadsel. Hij zou met zijn diepe inzicht in cijfers, oplossingen en een vlotte babbel, alle neuzen ongetwijfeld één kant op goochelen!

Tjerk Westerterp, Middelburg

Pindakaas-relaas

Uw bericht over de pindakaas-vlucht naar Mogadishu (Ten eerste, 27 juli) herinnert mij aan de pindakaas-kunst waarover de Volkskrant ons eerder informeerde.

Schrijnender dan zo kan de toestand in de wereld nauwelijks worden uitgebeeld: in het noorden smeert men de pindakaas op de vloer, in het zuiden moet het leven van zwaar ondervoede en vluchtende kinderen worden gered met hetzelfde product.

Zou het dezelfde pindakaas zijn, die hier na de tentoonstelling werd opgeruimd om daarna naar Afrika te worden gevlogen?

A. de Jonge-van der Ploeg, Ermelo

PGB

Het is toch wel opmerkelijk dat de voortreffelijke onderzoeksjournalistiek van Anneke Stoffelen (Ten eerste, 28 juli) weer laat zien dat het de politiek niet lukt om fraudebestendige systemen in Nederland te introduceren. Bij het persoonsgebonden budget is gebleken dat het op eenvoudige wijze mogelijk is om de zaak op grote schaal te flessen. Nu de overheid heeft aangekondigd om maatregelen te nemen om de fraude een halt toe te roepen, betekent dat natuurlijk ook weer dat de 'goeden onder de kwaden moeten lijden'.

R.L. van Hasselt, Gieten

Franse Chansons

Wij hebben zelf inmiddels ook de goede gewoonte om op weg naar Frankrijk Franse muziek te draaien vanaf het moment dat we de straat uitrijden. Blij verrast dus met de aandacht in de krant (V, 29 juli).

Maar wat een gemis dat jullie een van de populairste Franse zangeressen van dit moment zijn vergeten: ZAZ. Zeker weten dat dit achter de Franse raampjes wordt gedraaid. Bij het nummer Je veux ben je reeds bij de eerste bocht in Frankrijk. De kinderen van 9, 7 en 5 jaar brullen het inmiddels fonetisch keihard mee in de auto of bij het kampvuur. We hebben Belgische en Franse gezinnen zien smelten. Dus, voor wie nog niet is vertrokken, deze Franse tip. Bon voyage!

Elisabeth Koch-van der Spek, Deil

Marc-Marie Huijbregts

In tegenstelling tot Arnon Grunberg (Voetnoot, 29 juli) vond ik Marc-Marie Huijbregts in Zomergasten bepaald geen goed voorbeeld van de cultus van het slachtofferschap. Had hij zich als slachtoffer opgesteld, dan had hij na de minachtende opmerking van zijn vader het bijltje erbij neergegooid om deze vervolgens de rest van zijn leven de schuld te geven van zijn mislukte carrière. Van een mislukte carrière kun je in het geval van Huijbregts niet spreken. Integendeel. Misschien heeft de minachting van zijn vader, net als bij Jacob Katadreuffe uit Bordewijks roman Karakter, zelfs bijgedragen aan zijn succes. Maar sympathie voelen voor zo'n vader? Nee, dat krijg ik niet voor elkaar.

T.C.M. Dunk, Eindhoven

Grieken willen contant geld

Onlangs waren mijn zus en ik op vakantie in Griekenland. Het heeft een dag geduurd voor wij ergens geld uit de muur konden halen. Maar het ergste was nog dat wij nergens konden pinnen (lees: men wilde niet dat wij pinden). Fietsenverhuur, restaurants, supermarkt, enz. Men wilde alleen contant geld. De eigenaresse van ons hotel heeft ons naar een geldautomaat gereden, omdat zij ook contant geld wilde.

Toen mijn zus erop stond dat zij de laatste drankjes pinde (de laatste contanten wilden we bewaren voor de terugreis) was men wéér bereid naar de bank te rijden. Uiteindelijk kon dat laatste bedrag toch opeens wel gepind worden. Maar aan bonnen deed men niet!

Op deze manier wordt toch massaal belasting ontdoken? Het aanvullen van hun tekorten is natuurlijk geen oplossing van de problemen. Betere controle invoeren daar!

Leni van Haaster, Lisse

undefined

Meer over