U en ik op reis

De afgelopen dagen heb ik voor u enkele vakantieprogramma’s bekeken, die deze zomer op de publieke en de commerciële zenders worden vertoond....

De allerergste programma’s worden uitgezonden door de commerciële omroepen. Dan heb ik het over Campinglife (RTL 4) of NL vertrekt (RTL 4). Dat zijn door reisorganisaties betaalde programma’s, gemaakt met een goedkope camera, waarvan de batterijen opraken, zodat alles zo snel mogelijk moet worden gefilmd. De hoofdpersonen doen werkelijk niets wat hen onderscheidt van gewone mensen. Ze bekijken een grot, duiken het zwembad in, maken een praatje met de buren, en de durfals gaan abseilen of parapenten. Kortom, ze zijn precies als u en ik, met dit verschil dat de televisie het mag uitzenden.

Een klein tikkeltje plezieriger om naar te kijken zijn de verongelijkte vakantiegangers. Die hebben een programma bij de publieke omroep, want voor klaagtelevisie is het moeilijk sponsors vinden. Dat programma heet Groeten van MAX en gaat over vakantiegangers die zich onheus bejegend voelen.

Dat overkomt iedereen wel eens. Maar als een vliegmaatschappij, reisorganisatie of een campingbedrijf ouderen onheus bejegent, haalt Max ze naar de studio, daarmee de indruk versterkend dat senioren weinig kunnen hebben. Het vliegschema voor de terugreis is veranderd, er zit te veel chloor in het zwembad, of in een folder wordt aanbevolen tijdens een excursie fooien te geven. Mag dat zomaar? Meestal wel, want elk reisdocument bevat reisvoorwaarden, vertellen de deskundigen aan tafel.

Wat wel gezegd moet worden is dat de publieke omroep deze overbodigheid zorgvuldiger filmt dan de commerciële omroepen, waardoor het niveau van een avondje vakantiedia’s kijken bijna wordt gehaald.

Die zorgvuldigheid geldt met name voor De Vakantierechter (NCRV), waarin mr. Frank Visser zo geniet van zijn Bekende Nederlanderschap dat hij zelfs een kwestie rond de gedwongen aanschaf van een scheerapparaat serieus neemt.

Ook de makers van Gezellig naar Marokko (KRO), over een groep senioren-echtparen die met de caravan door Marokko reizen, hebben er meer werk van gemaakt dan hupsefluts wat zendtijd volschieten, al blijft de bedoeling van het programma volstrekt onduidelijk.

Meer over