Typemachines zijn het volgende slachtoffer van oprukkende digitalisering in India

Het geratel van typemachines op de straten en in de kantoren van India heeft zijn langste tijd gehad. Vrijdag werden in Mumbai, het zakelijke hart van India, de laatste stenografie-examens afgelegd. De ook in India oprukkende digitalisering zal het traditionele beeld van de Indiase bureaucratie van ouderwetse schrijfmachines en hoog opgestapelde dossiers doen verdwijnen.

Op vrijdag werden de laatste officiële door de staat afgenomen stenografie-examens in India afgenomen. Het examen op de foto vond plaats in Mumbai.Beeld afp

Waar in het Westen typemachines alleen bij kringloopwinkels of onder een laag stof op zolder te vinden zijn, zijn ze in India nog een gewaardeerd hulpmiddel. Schrijfmachines doen niet alleen dienst in rechtszalen en op politiebureaus, maar gelden ook als statussymbool. De incarnatie van industrialisatie, zoals de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, het ooit zei. Wie kan typen, kan de kost verdienen als ambtenaar en hoort bij de stedelijke middenklasse. En al is een carrière bij de overheid niet voor iedere typist weggelegd: er valt altijd geld te verdienen op straat door de vele Indiase analfabeten voor een paar roepie's te voorzien van officiële documenten. Temeer daar een schrijfmachine geen elektriciteit nodig heeft.

Laatste typemachinefabrikant

De voortekenen van het einde van de schrijfmachine werden al eerder zichtbaar. Sinds het begin van de 21ste-eeuw groeide de economie gestaag en werd ook de digitalisering in gang gezet. India groeide in korte tijd uit tot een van belangrijkste it-landen ter wereld. De Zuid-Indiase stad Bangalore werd zelfs omgedoopt tot het Silicon Valley van India. Die digitalisering werd gevoeld door de schijfmachinefabrikanten: in 2009 sloot het Indiase Godrej & Boyce, de laatste typemachinefabrikant ter wereld, zijn deuren in Mumbai. Vrijdag is er ook een einde gekomen aan de 3.500 stenografiecursussen in de grote westelijke deelstaat Maharashtra. Jonge Indiërs leerden daar behalve stenografie ook blind typen op de schrijfmachine. Volgens een grove schatting van stenografie- en typistendocent Ashok Abhyankar krijgen jaarlijks 700 duizend Indiase studenten over het hele land hun typcertificaat.

Het zo felbegeerde typistendiploma zal in de toekomst niet veel meer waard zijn, nu de Indiase regering van premier Narendra Modi alle kaarten heeft gezet op een grote digitale inhaalslag. Het overheidsproject 'Digital India' moet het land in een rap tempo verder moderniseren. In de regeringsplannen moeten alle 1,3 miljard Indiërs toegang krijgen tot internet en digitale diensten. Met razendsnelle internetverbindingen naar afgelegen regio's moeten ook de Indiase plattelandsbewoners worden voorzien van gemakken zoals het internetbankieren.

Een typist helpt klanten met het opstellen van een petitie nabij de rechtbank in Mumbai.Beeld afp
Meer over