Tynka is weer hups, nu wel oppassen voor het jojoën

De ideale hond? Een vuilnisbakkenras. Zijn ideale maten? Die verschillen per ras en worden daarom altijd even opgezocht in een hondenencyclopedie....

NANDA TROOST

Maar nu past Tynka als het ware weer in maatje 36. Ze zit met 29 kilo zelfs één kilo onder haar streefgewicht. Want je weet maar nooit. Toch weerhoudt dat bazin Yvonne van Vliet niet een Martini te drinken op het voorlopige eindresultaat.

Afvallen was nog nooit zo gemakkelijk. Maar, erkent Yvonne van Vliet, voor een ander, en zeker voor een hond, is het gemakkelijk streng zijn. Overigens is het resultaat ernaar, Tynka's maatje 36 vertaalt zich in twee gaatjes terug met de halsband.

Het is dat Moeder Anne al is voorzien in een chocolate-Retriever, want anders zou de nieuwe Tynka zo de reclame in kunnen. Mits ze een gehoorzaamheidstraining heeft gevolgd, want dat is een eerste vereiste voor een hond die model wil zijn. Gehoorzaamheid en dus luisteren naar commando's, alert zijn, maar zeker niet slaafs.

Is onder kindermodellen een dik kind als karaktertje een trend, een dikke hond kan absoluut niet. Anne de Mol van Otterloo: 'Dikke kindjes kunnen nog ontroerend zijn. Om Dik Trom en Betsy Turf kunnen we lachen. Maar een hond roept toch associaties op met gezondheid en conditie.'

Tynka trof dinsdag in Artis tien lotgenoten. Acht honden en twee katten streden daar om de Nederlandse titel Afslankkampioen 1996, georganiseerd door Hill's Pet Nutrition. Tynka deed buiten mededinging mee. Hazel, een Jack Russell Terriër uit Heerhugowaard die vroeger tien kilo woog, won de wedstrijd 2,5 kilo lichter. Jury-voorzitter Nico Dijkshoorn, dierenarts, en door de Vijf Uur Show ook bekende Nederlander, onderstreepte voor de aanwezigen nog eens het belang van een gezonde lichaamsomvang bij honden. Heupen en gewrichten hebben het zwaar te voorduren bij te dikke dieren.

De dierenarts had de voorbeelden onder handbereik. Overgewicht had de deelnemende Rottweiler bijna een voetbalknie opgeleverd. Ook winnaar Hazel ontsnapte niet aan een vleugje kritiek. Ze kon niet eens eens gesteriliseerd worden omdat ze te dik was. Maar goed, dat was vroeger, in een vorig leven bijna, want de helft van de deelnemers had het streefgewicht gisteren keurig bereikt.

Toch maakt ook een streefgewicht nog geen eind aan de zorgen. Tynka kan op de weegschaal immers gaan jojoën. Woog de hond onlangs nog 29 kilo, nu heeft ze weer een pietsje méér vlees - of vet - op de botten: 29,6 kilo. Tynka dieet daarom eigenlijk nog gewoon voort. At Tynka in haar oude leven 475 gram gewoon voer, ze eet nu van haar oude voeding geen gram meer dan tijdens het lijnen: 300 gram. Tynka lijkt er genoeg aan te hebben. En gaat ze hongerig uit haar ogen kijken. . . ach vooruit, het zondagse zacht gekookte eitje en wat eetlepels sperziebonen moeten voorlopig genoeg zijn om een naderende vreetbui te bezweren.

Nanda Troost

Meer over