Twitteroorlog Clinton-Trump geopend: 'Delete your account'

Hillary Clinton had nog geen half uur de officiële steun gekregen van de Amerikaanse president Barack Obama of Donald Trump haalde donderdag uit op Twitter. Deze keer had de Democratische presidentskandidaat blijkbaar geen zin in haar bijnaam 'Crooked Hillary', want een paar minuten later sloeg ze hard terug: 'Verwijder je account'.

Beeld epa

Het werd al snel haar meest geretweete bericht. En even leek het erop dat de Republikeinse presidentskandidaat uit het veld was geslagen, want het bleef voor Trumps doen langs stil op zijn Twitter-account. Na twee uur antwoordde hij toch: 'Hoe lang heeft je 823 man personeel erover gedaan om dat te bedenken - en waar zijn de 33 duizend e-mails die je hebt verwijderd?' Daarmee verwees hij naar de rel rond het privé-account dat Clinton in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte voor werkmails.

Deze week bleek dat de Amerikaanse verkiezingsstrijd zich toespitst op Trump versus Clinton. Trump was al langer de gedoodverfde Republikeinse kandidaat nadat zijn tegenstanders afvielen. Sinds Clinton woensdag de voorverkiezingen in Californië won, is vrijwel zeker dat zij de Democratische presidentskandidaat wordt. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke presidentskandidaat in de Verenigde Staten.

Bernie Sanders, de andere Democraat, blijft officieel nog in de race. Maar zijn rits bezoeken donderdag aan de president, vicepresident en de Democratische leider in het parlement, lijken erop te wijzen dat hij een passende exitstrategie onderzoekt.

Delete-knop

De uitslag van de voorverkiezingen waren deze week reden genoeg voor prominente partijleden om hun steun voor Clinton uit te spreken. Na Obama volgde Elizabeth Warren, die Clinton in de nacht van donderdag op vrijdag een aanbeveling gaf. Warren is al langer het mikpunt van Trumps aanvallen en slaat minstens zo hard terug. 'Ik ben klaar om me in de strijd te storten en om me kapot te werken om ervoor te zorgen dat Hillary Clinton de volgende president wordt. Ik zal ervoor zorgen dat Donald Trump niet in de buurt van het Witte Huis komt.' Warren wordt genoemd als mogelijke vice-presidentskandidaat. Ze noemde Trump eerder op de dag een 'luidruchtige, nare, snel aangebrande oplichter'.

Republikeinen reageerden geïrriteerd op de delete-tweet van Clinton. 'Hillary Clinton, als iemand de delete-knop weet te vinden, dan ben jij het wel', aldus partijvoorzitter Reince Priebus. In het onderzoek naar het gebruik van haar privé-account vond Clinton 30 duizend mails te privé om te publiceren. Er loopt nog een onderzoek van de FBI die kijkt of ze als minister de wet heeft overtreden door geheime informatie op een slecht beveiligde server te bewaren. The Wall Street Journal meldde in de nacht van donderdag op vrijdag dat er onder meer mails tussen zaten over drone-aanvallen in Pakistan.

Van relletjes tot campagneanalyses, van Clinton tot Trump: alle ins en outs worden bijgehouden in ons USA16-blog.

Het glazen plafond begint te breken

Als eerste vrouw heeft Hillary Clinton de nominatie in de wacht gesleept voor het presidentschap van Amerika. Ze droeg de mijlpaal op aan 'generaties vrouwen'. Opmerkelijk is dat Clinton zich weer expliciet als vrouw profileert.

Meer over